A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Everness feszivál és a kézenállás

Hozzászólás

Idén már második alkalommal voltunk nagyon szerencsések részt venni ezen a rendhagyó (értsd: tiszta, tudatos, normális emberekkel teli, és berúgás/fekvehányás-mentes) Balaton-parti fesziválon! Csak annyit tudok röviden elmondani, hogy ha ma Magyarországot e fesztiválról, résztvevőiről valamint látogatóiról mintáznák, akkor elsők lennénk a régióban az élet minden területén. Hajrá!

925909_691488227589145_300119133_n

Szóval, tavaly az elsők között volt aKözpont, aki jelentkezett kiállitónak az első Fesztiválra. Maga az Everness sok-sok ember közös munkájának gyümölcse, de Sepsi Olivért muszáj vagyok kiemelni mind közül, valamiért nekem az ő kommunkációja és hozzáállása testesiti meg a fesztivál lényegét, le a kalappal előtte, a részletekre való ügyelés, a világsztárokkal tarkitott felhozatal, a programok, a helyszinen felmerülő rugalmas változtatásra való képesség varázslója Oli, akinek pont ma van a születésnapja is: még sok Boldogat! :)))

A koncertekről, jóga és egyéb body-mind órákrók, előadásokról, terápiákról, masszázsokról kezelésekről köteteket lehetne irni, aki ott volt az tudja, aki lemaradt, az tájékozódhat a fesztivál programjából. Én csak egy-két személyes tapasztalást és jópár fotót szeretnék megosztani. aKözpontnak külön kis otthonos, szépen elkeritett placcot tartottak fent a jógaórákra, minden reggel Ashtanga illetve delután Budokon jóga volt, váltva illetve egyszerre Zsuzsival. Kiegészült a felhozatal Szabadi Andi hangterápiás gerincjóga-órájával, illetve Máté Zsófi Power-jóga óráival.

IMG_8269

A nagy Mozgás-sátorban is tartottunk egy Ashtanga és egy Budokon jógát, illetve ráadásnak egy szombat reggeli Ashtangát, mivel Ricardo nem tudott lejönni, őt helyettesitettük Zsuzsival. Erre az órára a jó időpont és Ricardo miatt nagyon sokan jöttek, köztük Soma Mama-gésa is végigtolta az órát, bársonyosan mély baritonjával énelekve a nyitó- és a záró-mantrát, és az óra alatt/után is jó kérdéseivel és mondásaival szórakoztatva minden résztvevőt 🙂 Én nem is tudtam hogy Soma Ashtanga jógát gyakorol, de ismerve tüzes Oroszlán-habitusát ez egyáltalában nem meglepő! Azért is nagyon örülök az ő részvételének, mert ez is csak alátámasztja azt, hogy az Ashtanga jóga a 13 éves anorexiás tinédzserek müfaja lenne, ami a lusta emberek vesszőparipája. Pattabhi Jois mondása szerint mindenki, akár beteg vagy öreg emberek is tudják az Ashtanga jógát gyakorolni (megfelelően adaptálva természetesen), kivéve a lustákat, nekik mindig akad kifogásuk. Szóval a szombat reggeli Ashtanga óra király módon sikerült, annak ellenére hogy a teljesen kezdőket és haladóbb jógás illtves Ashtanga-gyakorlókat kellett közös nevezőre hozni, de végül mindenki boldogan távozott, és sok elismerést illetve köszönetet kaptunk Zsuzsival, ami persze nem a mi érdemünk, hanem az Ashtanga jóga zseniális módszeréé.. Köszönjük mindenkinek aki velünk gyakorolt!

A Budokon jógát, hál’Istennek már kezdik egyre többen megismerni és megszeretni. Ez a modern jóga-stilus nem olyan könnyen ver gyökeret hazánkban mint más stilusok, pl. a bodyART vagy mások. Ennek oka egészen egyszerüen az, hogy óriási koncentrációt és elszántságot igényel, mivel a legtöbb stilustól eltéröen nem alkalmaz kitartott poziciókat, hanem egy 45-50 perces folyamatos mozgássor (flow), amely nem szükölködik az akrobatikusnak látszó (de valójában könnyü) elemekben. Ránézésre nehéznek tünhet, de néhány alkalom után sok örömet okoz, ahogy szisztematikusan átmozgatja az elhanyagolt testrészeket, izmokat is.

IMG_8098

A kézenállásra történő rávezető gyakorlat is a részét képzi a gyakorlatsornak. A stilus alapitója, a világszerte elismert oktató, Cameron Shayane megközelitése nagyon tetszik nekem, ami a mozgást, és ezen belül is a kézenállást illeti. Jómagam nem vagyok nagy mestere a kézenállásnak, de Cameronnak köszönhetően olyan nézőpontot illetve hozáállást sikerült megtanulnom, hogy még akkor is félelemérzettől mentesen tudok kézenállást gyakorolni, amikor éppen nem megy annyira jól (pl egy átbulizott éjszaka után… 🙂 Lényeg az, hogy pénteken és szombaton a délutáni Budokon gyakorlás után, programon kivüli, spontán kézenállás workshopot tartottunk Zsuzsival, ami annyira jól sikerült, hogy rengeteg arra járó csak úgy megállt, és beállt kézen állni, a legfiatalabbtól egészen az idősebb korosztályig. Ki mondja, hogy kézen csak a fiatalok állhatnak? Óvatos rávezetéssel szinte mindenkinek lehetségessé válik ez a lehetetlennek tünő gyakorlat. Akinek pedig eleve jól megy, annak különböző további trükköket és flikk-flakkokat ajánlottunk, rengeteg nevetés kiséretében. Sokan viszont, akik nem tudtak erről a spontán megmozdulásról, vagy más programon vettek részt, azok számára is van még fény: most szombaton (07.12. reggel 9 óra) a Kopaszi-gáton a szabadtéri jóga után, 11-től az árnyás füben tovább gyakoroljuk a kézenállás rejtelmeinek megismerését. Aki részt vesz az Ashtanga órán, azok számára természetesen a részvétel ingyenes!

A fesztiválozás alaposan kimeriti az embert, sok látnivaló, program, sátorban alvás, napi két jógaóra mellett már nemigen van extra energia mások órájára becsatlakozni. Ezért egyik reggel amikor Zsuzsi vezette a gyakorlást, elmentem kipróbálni Diószegi Ádám ‘Perfect circle’ óráját. Ez két okból is emlitésre méltó, az egyik hogy nagyon tetszett, és utána nagyon jól éreztem magamat a testemben, sok merevségtől és fájdalomtól sikerült megszabadulni, sőt, még egy olyan pózt is megcsináltam, ami korábban soha nem sikerült valahogy (amikor galamb-pózban a hátsó lábfejet beakasztjuk a könyökhajlatba de ez most nem fontos). Az óra úgy volt felépitve, hogy minden gyakorlottságú és edzettségi fokú embernek sikerélményt jelentettek, a gyakorlatokhoz füzött magyarázatok pedig tömörek és lényegretörőek voltak. Mindig is az volt a véleményem, hogy a magyarországi jógatárok felkészültsége és tudása világszinvonalú, ezt erősitette meg ez az óra is. A másik dolog amit meg akartam emliteni és már sokszor irtam korábban is: fontosnak tartom, hogy a jógatárok látogassák egymás óráját, akár más jógastilusokat vagy mozgásformákat, fitness-stilusokat, mert sokat lehet belőle tanulni, mindenkinek kicsit más a megközelitése, és a friss szemlélet segithet olyan felismerésekre jutni, amire egyébként nem lenne mód.

Masszázson is voltunk: az egyik a zeneterápiás rapid (10-15 perces) székes masszázs volt, amelyen fellelkesülve gyorsan tovább is mentünk: Zsuzsi Bowen kezelést kapott, én pedig csontkovácshoz mentem. A csontkovácsolás sok masszőr és terapeuta szemében szálka, a módszer ismert veszélyei (sérülés) miatt. Én azonban bátor vagyok, és hagytam magamat nyeszergetni, ropogtatni ‘Sanyi’ értő kezeinek, aki előtte azt mondta: hát te meg mit csináltál hogy igy nézel ki? Az egyik vállad lejjebb van, mint a folyton ridikült hordó nőknek. Én igykeztem jól ellazitani az egész testemet a kezelés alatt, és utána tényleg mintha 5 centivel magasabb lettem volna… Sanyi is azt mondta a végére, hogy ritkán lát ilyen jó állapotban lévő testet az én koromban… 🙂 na ja.. kapott is egy hosszúlépést…

Egy szónak is 100 a vége: jövőre barátokkal, ugyanitt találkozunk!!!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s