A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

kiből lesz jógatanár?

Hozzászólás

Azaz, ki tanithat jógát másoknak? Nagyon összetett kérdés, olyan, amelyet minden jógaoktatónak rendszeresen fel kell(ene) tennie magának. Sok-sok nézőpont és válasz adható a fenti kérdésre, amelyek néha szöges ellentétben állnak egymással. Lássunk néhány szempontot, amely segithet megtalálni a helyes választ.

02

A legjobb és legrövidebb meghatározást az egyik legkedvesebb Ashtanga tanáromtól hallottam erről, David Swenson azt mondta: ‘az tanithat jógát, akinek tanitványai vannak.’ Pont.

10271631_10152462655822517_4720737874213406312_n

Zsenális megközelités, hiszen feltételezi, hogy az emberek NEM HÜLYÉK. Aki jellemzően hülyének nézi az embertársait, az lehetőleg ne foglalkozzon emberekkel. Természetes, hogy az élet minden pillanatában, minden élethelyzetben fennáll a becsapás lehetősége. Honnan tudhatom 100%-ig biztosan, hogy a jógatanárom hozzáértő, tapasztalt, bölcs, és alapvetően jó ember? Anélkül sehogyan sem, hogy kipróbálnám. Egy órán át, kettőn, ha tetszik néhány hónapig, és igy tovább. Ha van fejlődés, akkor jó tanárnál vagy. Lehet hogy nem életed végéig fogsz tőle tanulni, de itt és most tanulhatsz tőle. Ebben az is hallgatólagosan benne van, hogy nem kell, és nem is szabad a tanárban a tökéletességet, a szentet keresni. A tanár is ember, vannak jobb és rosszabb napjai, követhet el hibát. Aki folyton egy szerepnek próbál megfelelni, eljátssza a tökéleteset, az máris rossz példát állit a tanitványai elé. Legyen a tanár hiteles, legyen önmaga, szerepjátszás nélkül.

David Swenson hozzáteszi, ő maga sohasem kapott irásos engedélyt, vagy jogositvány a Gurujától a tanitáshoz. Ez egy természetes folyamat: ahogy a növény is nő, virágot és gyümölcsöt hoz, megérik és a magjából kinő egy új, friss növény. Ha valaki évekig rendszeresen gyakorol, a fejlődésének természetes hozománya, hogy a környezete vonzódni kezd ahhoz a minőséghez amit magában hordoz, ezek a rezgések nem feltétlenül látványosak, de érzékelhetőek. Ha valakinek többnyire jó a kedve, mer lelkesedni dolgokért, empatikus stb, arra a környezete feltétlenül reagál, és elkezdik utánozni. Máris kész a ‘jógatanár’.

Beszéljünk egy kicsit a papirokról is. Lehet hogy a legjobb sofőrnek nincs is jogositványa, a legjobb pszichológusnak végzettsége, mégis az az általánosan elfogadott, hogy a minimális sztenderdeket teljesiteni kell ahhoz, hogy hivatásszerüen foglalkozhassunk valamivel. A végzettséget igazoló papir nem leveszi a felelősséget az ember válláról, hanem épp ellenkezőleg, megnöveli azt.

A legjobb hozzáállás a tanitáshoz, ha az ember a saját gyakorlását szeretné elmélyiteni,tökéletesiteni, amennyire csak lehetséges. Ha az elméleti és gyakorlati tapasztalat megvan, akkor már jó úton járunk. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres gyakorlás. Etikátlan lenne úgy tanitani másokat, hogy közben maga a tanár nem gyakorol rendszeresen. Ebből következik, hogy amikor az ember elkezd tanitani, vagy csak tervezi (pl. részt vesz egy tanárképzésen), ez arra fogja motiválni, hogy többet gyakoroljon és tanuljon, hogy mindig a lehető legjobbat tudja nyújtani leendő tanitványainak. Valójában a tanitás a tanulás egyik legjobb módja. És hogy kiből lesz a legjobb tanár? Abból, aki a legjobb tanitvány.

Az Ashtanga Vinyasa rendszerben heti 6 nap gyakorlás van előirva. Néha-napján elképzelhető hogy kimarad egy gyakorlás, de hosszú távon az ember megszokja, igy válik a gyakorlás az élete részévé. Sokszor hallani hogy azt mondja valaki: nincs ideje gyakorolni. Nos, az igazság az, hogy a jóga már rövid is ahelyett hogy elvenne időt, inkább még ad, hiszen a rendszeres jógagyakorlással csökken az alvásra szükséges napi idő. Hosszabb távon pedig a gyakorló elhagyja a felesleges dolgokat, pótcselekvéseket az életéből, igy aztán még sokkal több ideje jut arra, ami valójában fontos neki, amit szeret.

Ebben a szellemben, az októberben induló Ashtanga jógatanárképzésünkre aKözpontban is nemcsak azokat várjuk, akik tanitani szeretnének, hanem mindenkit, aki komolyan szeretné a saját gyakorlását elmélyiteni, szilárd elméleti és gyakorlati alapot felépiteni a további fejlődéshez, vagy a későbbi tanitáshoz. Éppen ezért a képzés az Ashtanga tradició előirásait fogja követni a gyakorlás terén. Aki részt vesz, a 8 hónapi rendszeres gyakorlás alatt biztosan ugrásszerü fejlődésen megy majd keresztül. Ez a folyamat túlmutat azon, hogy heti egy vagy két alkalommal részt veszünk egy jógaórán (ami jó kezdet lehet természetesen). A heti 6x rendszeres gyakorlás elvezeti a gyakorlót a yogachikitsa állapotába, amely a további gyakorlás és fejlődés előfeltétele. Ezért az is bátran jelentkezhet a tanárképzésre, akinek még nincs óriási jógás tapasztalat a háta mögött, az sem akadály ha valaki nem túl laza, vagy nem tud fejen állni. A legfontosabb a hozzáállás, szilárd elhatározás a fejlődésre. Csoportban, egymást segitve és egymást erősitve könnyebben megy a tanulás. Az is előnyként megemlitendő, hogy a képzés résztvevőinek októbertől májusig az Ashtanga órák látogatása dijmentes (azaz megspórolod a jógabérlet árát). Lehet jelentkezni, a max. létszám 20 fő lesz.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s