A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A szenvedély hiánya

Hozzászólás

Azt hiszem, néhány dolog mellett, ez az, amit hiányolok a világból, ami napjainkban körülvesz. Na nem azt a szenvedélyt, amely miatt az egyik népcsoport elkezdi fegyverekkel leölni (mint egy vágóhidon) a másik népcsoportot. Amelyik szenvedélyt hiányolom , az az a szenvedély, amely elvezet ahhoz, hogy kiválóak legyünk abban amit csinálunk, hogy kiválóak legyünk abban amit élünk.

Passion3

Ghandi. Bruce Lee. Madame Curie. Freud. Madonna. Feldmár András. Soma. Ez a néhány név ugrott be elsőként, de a fejemben máris hosszú sor áll fel, ismertebb emberekből és a személyes baráti körömből. Igen, azokat az embereket szeretem a legjobban, illetve azok között érezem a legjobban magamat, akiknél érzem, hogy amit csinálnak, azt azért csinálják teljes erőbedobással, mert nem tudnak másképp tenni. Szerintem ilyen emberek viszik előre a világot egy jobb, élhetőbb változat felé. Aki a szenvedélyében, a szenvedélyének él, az nem foglalkozik a negativ emberekkel, véleményekkel, mert a belső hang töretlenül hajtja előre, és elszámolnia sem kell mással, mint a saját lelkiismeretével, a belső Hanggal, a lélek hangjával. A jóga, a meditáció valamelyik fajtájának rendszeres gyakorlása azért fontos, hogy a kapcsolat a belső hanggal fenn tudjuk tartani a folyamatos kapcsolatot. Enélkül fennáll a veszélye, hogy valaki fanatikussá válik, igy születnek a szekta-vezérek, a diktátorok is. Az egyensúlyt fenn kell tartani, a szenvedély (radzsasz) mellett szükséges a jóság minősége is (szattva). Ez a tudatos és alkotó, teremtő ember képlete. Amikor pedig a szenvedély a tudatlansággal (tamasz) párosul, abból születik a rombolás, a háború és a szenvedés.

A jóság minősége nekem a legjobban a Tüskevár c. regény bölcs öregéből, Matula bácsiból vezethető le. Ezért is jó szépirodalmat olvasnunk, mert a képzeletbeli karakterek tisztán ábrázolják az egyes minőségeket. Ha valaki visszaemlékszik Tüskevár szereplőinek jellemére, rögtön érezni fogja mire gondolok.

Van aki olyan szerencsés, hogy abból élhet meg, avval keresi a mindennapi betevőre valót, ami a szenvedélye. Ez a legjobb, ami történhet, még akkor is ha néhanapján felkopik az ember álla. Ez egy nagy döntési szituáció is az ember életében, hogy egy ponton mer e váltani, és egy másik vágányon indulni tovább, mert egy bizonyos pont után a sinek már nem fognak találkozni, és akkor vagy előre, vagy semerre nem vezet az út. Ez az emberi élet egyik nagy vizválasztója: a biztonság kontra szabadság.

Olyan is előfordul, hogy valaki megtartja a ’polgári’ foglalkozását, és mellette hódol a szenvedélyének. Ez is szép, és tiszteletre méltó választás, korrekt, áldozatokra kész karakter. Idővel azonban a dolgok természetéből fakadóan az egyensúly általában elbillen valamelyik irányba. Ha családos emberről van szó, az esetek nagy részében a ’hobbi’ esik áldozatul.

A harmadik eset, amikor valakinek egyáltalán nincs szenvedélye. (illetve van, csak nem tud róla) Ledolgozza a 8-10-12 óráját a munkahelyén (amit esetleg utál). Ha alaposan meghajtja magát, esetleg 10-20 ezer forinttal többet visz haza, ezért viszont nem érdemes hajtani, szóval próbál inkább csak annyit dolgozni, amennyit muszáj ahhoz, hogy ne tünjön fel. Ha vége a munkaidőnek, már fáradt, stresszes, nincs kedve semmihez, sem energiája. Egészséges ételeket enni, pláne elkésziteni őket nincs kedve, inkább rendel valamit, vagy félkész ételt eszik. Iszik egy-két pohár alkoholt hogy az idegei megnyugodjanak, de az is lehet hogy kedély-javitókat szed, nyugtatót, altatót. Valójában ezek helyettesitik mesterségesen a valódi szenvedélyt az életében.

Namármost, hogyan lehet kitörni ebből az ördöginek tünő körből? Amire biztosan szükség van: tudatosság. Fel kell ismerni hogy mi zajlik, és hogy ez rossz. Utána jön csak a változtatás, amihez viszont erős akaratra van szükség. Az én szent Grálom az életben a jóga. A mindennapos gyakorlás segit fenntartani a tudatosságot minden élethelyzetben, illetve visszajelzést is ad az akaraterő szintjéről (leegyszerüsitve: amelyik napot kihagyod – ott nem volt meg a szükséges akaraterő). A jóga rendszeres gyakorlása nagyitóként mutatja meg az élethelyzeteket, és nem enged tovább a rossz úton: mindenképpen rákényszerit a változtatásra, igy vagy úgy. Ezért nem is olyan könnyü elszánni magát valakinek arra, hogy elkezdjen rendszeresen meditálni (lélegezni, ászanázni etc), mert akkor üzembiztosan változtatnia kell! Ez nem egy 5 perces folyamat, különböző szinteken ugyan, de életfogytig tart.

Aki esetleg mostanában törte a fejét ilyesmin, hogy változtatnia kellene, de nem tudja hogy fogjon hozzá, itt egy kiváló, soha vissza nem térő lehetőség. A magyar Kundalini jógás közösségből ered a kezdeményezés: mely szerint augusztus hónap legyen a tisztulás hónapja. Ennek jegyében, aki csatlakozik a kezdeményezéshez, 1. lemond egy olyan szenvedélyéről amihez feleslegesen kötődik: fagyi, kávé, cigaretta, kóla, stb. Lehetőleg olyan dologról, amiről tényleg csak némi erőfeszitéssel tudsz lemondani (nemdohányzóknak pl. ne a cigaretta legyen az…) 2. Közösen elkezdünk egy gyakorlást, egy Kundalini jóga gyakorlatsort, más néven Kriyát, amely segit a változtatásban, a tisztulásban és a tudatosság emelésében. A gyakorlatsort (napi 40-60 perc kb) megtanulhatja minden érdeklődő péntek délután 17.30-as kezdéssel aKözpont jógastúdióban. Egy hónap után garantáltan más szemmel fogod látni magadat, és a világot. Fogjunk össze a változás érdekébe, együtt könnyebb!

passion

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s