A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Egy nap pihenés

Hozzászólás

Néha nélkülözhetetlen tud lenni. Ahogy a Biblia is irja: ideje van a vetésnek, és ideje az aratásnak. Az elmúlt néhány hét nagyon intenziven telt: felújitottunk aKözpontban, a Teacher Training(ek)et szerveztük, tanfolyamot, Workshopot csináltunk, az ezekkel járó marketingfeladatokat végeztük, közben gyakoroltunk is, Ashtanga jógát, naponta kundalini Kriyát is csináltunk, új tanárok, új órák, esküvőre mentünk, etc etc… Pihenés nélkül, mig aztán egy nap arra ébredtünk, hogy a lakás romokban, az autóban őskáosz, a weboldalon még tavaszi infók – na ilyenkor kell szépen félreállni egy napra, és elengedni mindent. Pont Ma.

joey

Mivel ma eleve telehold napja van, ami az Ashtanga tradicióban is pihenőnap, illetve szellemileg-lelkileg is egy értékes nap a befelé fordulásra, a dolgok ki- és átértékelésére, meditációra. Mindannyian az Idő szoritásában élünk ebben a világban. A nap csak 24 órában áll, és a legtöbbünknek nem egy, hanem a valóságban két, három teljes értékü munkát kell ellátnia. Ez önmagában nem volna baj, hiszen azt csináljuk Zsuzsival, amit a legjobban szeretünk: gyakorolunk és tanitunk, ami nagyon sok örömmel jár, hiszen rengeteg pozitiv visszajelzést kapunk azoktól akik az óráinkon megfordulnak. Ez persze messze nem a mi kiválóságunk érdeme, egyszerüen arról van szó, hogy a jóga gyakorlását igyekszünk úgy továbbadni, ahogyan azt a mestereinktől tanultuk, a lehető legkevesebb változtatással. Mi nem találunk ki semmit, a legtöbb, hogy a módszert, pl. az Ashtanga metódust igyekszünk mindenkinek a személyre, testi-lelki alkatára szabva átadni. Van aki könnyen hátaugrik a keze között csaturangába, van akinek az is kihivást okoz hogy deszka-pózból leengedje a térdét. Mindez nem számit, amig a jógagyakorlás megmarad meditációnak, tudatos koncentrációval a légzésre és az energia-áramlásra, az energiazárakra és az ászanára.

aleskazsofi

Egyszóval a mai napon mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy a kötelezően elvégzendő feladatai mellett, próbáljon ellazulni, kikapcsolni magát az állandó rohanásból, pörgésből, és ha tud, legalább 10 percet szánjon csak magára, akár ülve, akár hanyatt fekve, becsukott szemmel, semmit sem csinálva, semmire sem gondolva… Megéri, mert minden Létező az Ürességből születik, a nyugalom a mozgás elinditója. Találjuk meg belső nyugvópontot, és utána újra lehet haladni tovább.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s