A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A régi szerelem

Hozzászólás

Jó régen nem irtam már blogot, ha megnézzük a dátumot. Nem mintha nem akadt volna apropó, hajaj… Téma aztán lett volna dögivel, de megirni időm – az sajnos kevés volt, márpedig jobbnak látok egy orditóan szuper témát inkább veszni hagyni, mintsem hogy ne tudjam úgy leirni, amivel én is elégedett vagyok. De azért mostantól igyekszem majd néha-néha időt szakitani az irásra.

images

A mostani bejegyzés témája az újrakezdés lesz. Arra gondolok, hogy mennyien kezdünk el valamilyen dolgot, amiről tudjuk és érezzük hogy nagyon jót tesz, jobban és érezzük tőle magunkat a bőrünkben – egyszer csak abbahagyjuk. Ez, ugye nem logikus, mégis gyakran megtörténik. Nagyon sok emberrel találkozom a jógaórákon, akik elmondják hogy mennyire szuper a jóga, és milyen boldogok hogy rátaláltak, aztán egyszer csak nem jönnek többet. És én azt is megértem, hogy miért van ez:

A VÁLTOZÁS FÁJ.
Még akkor is, ha az egy jó változás. Mert a régit, a kényelmes, kitaposottat el kell engedni, és beengedni az ismeretlent, az újat. Aki az mondja hogy ez könnyü, az még nem próbálta, vagy nagyon szerencsés 🙂

A jógában mindenféle ilyen belülről akadályozó tényezőt ‘blokk’-nak nevezünk. A blokkjainkról általában nem tudunk, igy aztán hivhatjuk tudatalatti blokk-oknak is ezeket. Ezek az akadályok persze megjelennek a test finom- és durva-fizikai szintjén is, fájdalom, tartáshiba, súlyosabb esetben betegség formájában is. Éppen ezért lehetséges üdvözölnünk ezeket a jeleket – mert ezek a jelek azok, amelyek kimozditanak a komfort-zónánkból, és elinditanak a változtatáshoz vezető úton. A pozitiv változások és energiák sokkal erősebbek mint a negativak, ezért ha egy negativ szokást (pl. lustaság) helyettesitünk egy pozitivval (pl. gyakorlás), akkor a javulás aránytalanul hamarabb bekövetkezik mint amennyi ideig a problémát sikerült kialakitani.

Hurrá, kiált fel ilyenkor az ego, és máris hajlik arra, hogy az elkezdett változást befejezze, igy a folyamat megint visszafordul a negativ szakaszba. A következő figyelmeztetés már súlyosabb lesz (súlyos – hogy érezzük a súlyát). Mindez a saját érdekünkben történik, hogy végre valóban változtassunk. Hány meg hány igéretet hallottunk már barátoktól, ismerősöktől pl. kórházi ágyon, vagy betegségük alatt: ‘holnaptól megváltozom!’ Aztán az ember kijön a kórházból, vagy felkel a betegágyból és folytatja onnan, ahol abbahagyta. Szélsőséges esetben egészen a halálig, ilyet is láttunk már.

bf4e50e0-5701-49e7-a2be-d2fd969db91b-vision

De a jó hir, hogy nem kell hogy igy legyen, sőt! Minden ilyen kudarc csak még mélyebbre nyom a mocsárba, és annál nehezebb lesz kikászálódni. De ha egyszer igazán és komolyan elszánjuk magunkat, onnantól nem szabad hagyni hogy bármi megállitson: a  régi szokások, rokonok, barátok véleménye, negativ gondolatok: kukába velük!

A jóga-gyakorlás, ászanák, légzés, napi szintü öntisztitás, belső higiéné, meditáció – mind hozzájárul ahhoz hogy tudatosabbak, egészségesebbek és boldogabbak legyünk a bőrünkben. És itt a lehetőség is az újrakezdésre: azért mert egyszer feladtad, abbahagytad, nem jelenti azt hogy ne kezdhetnéd újra sikeresen MOST! A kudarc a múlthoz tartozik, a siker a jelenhez. Ha pl. Ashtanga jógát gyakoroltál korábban, de abbahagytad, még ha közben évek teltek is el: a tested és az elméd emlékezni fog a korábban tanultakra, és pikk-pakk vissza fogsz térni a megszokott szintedre, erőnlétedhez, hajlékonyságodhoz, még túl is fogod szárnyalni, ha kitartó vagy (ez a legnehezebb). Az első lépés az újrakezdéshez, legjobb feleleveniteni az alapokat, utána pedig beiktatni heti minimum egy, de inkább két gyakorlást, mindig azonos időpontban! A többi már, ahogy mondani szokták: jön magától…

Az induláshoz vagy az újrakezdéshez jó lehetőséget nyújthat a 20-n induló alapozó Ashtanga tanfolyam, ha érdekel a dolog, tájékozódhatsz az EVENT-ben! (már csak a keddi pót-csoportban van szabad hely)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s