A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Bevezetés az Ashtanga jógába

Hozzászólás

3-4-8 stb. alkalmas rövid kurzusok most már sok jógaiskola palettáján szerepelnek, aminek csak örülni lehet. De miért jó a tanfolyam? Mi értelme van, és mi különbözteti meg pl. egy sima kezdő órától?

Amikor jónéhány éve az első ilyen kurzust meghirdettem, magam is izgultam kissé.. Mit is fogok mondani? Hogyan tudom majd úgy interpretálni az Ashtanga gyakorlás metódusát, hogy gyakorlatias is legyen, ugyanakkor semelyik lényeges elméleti szál ne maradjon elvarratlanul? A kurzus felépitésben részben David Swenson workshopjai adták a fő vezérfonalat.

Az évek alatt kialakult, illetve finomodott egy olyan anyag, amelyben al első alkalommal a gyakorlás elméleti és gyakorlati aspektusait járjuk maradéktalanul körbe, illetve gyakoroljuk is ki a Napüdvözlésen keresztül. A Napüdvözlet az Ashtanga jógában egyébként is olyan mint egy jó egytálétel: teljes értékü gyakorlás, benne minden ami szép és jó a jógában! Légzés, fókusz, ászana, koncentráció, meditáció. Mint egy háznak az erős alap: az ászana-gyakorlásnak is olyan a Napüdvözlés, erős házat lehet rá épiteni. A kurzus résztvevőitől kérem is, hogy a következő alkalomig, egy héten át mindennap, kivétel nélkül gyakorolják a Napüdvözleteket! Egy hét elteltével már látszik is a mozgáson a könnyedség és a megszerzett rutin.

Ekkor térünk rá az álló gyakorlatokra. Ezek a gyakorlatok kiemelt fontosságúak, kiváltképp az első 6, ún. fundamentális ászana. Ha kicsit körülnézünk a jóga világában, láthatjuk hogy ezeket a pózokat szinte mindegyik jógastilusban gyakorolják, mert végrehajtásuk könnyü és biztonságos, hatásuk viszont kiváló! A második héten azt kérem a részvevőktől, hogy a napi gyakorláshoz tegyék hozzá legalább az első 6 pózt, illetve röviden belemegyünk a levezető gyakorlatok elméletébe és gyakorlatába is.

A harmadik alkalom elég intenziv, hiszen az álló gyakorlatok után rátérünk az ülő pózokra, amelyekből sok van, és ráadásul minden ászana között ott vannak az Ashtangában ismerős előre-háraugrások. Nem is vesszük végig az egész sorozatot, régebben még végigmentünk az egészen, de idővel úgy találtam, hogy a kevesebb – több, illetve Navasana-ig már annyira elfárad egy relative kezdő gyakorló, hogy a további összetett pózok már inkább elijesztik a gyakorlástól, semmint inspirálnák. Gyakran látom hogy az Ashtanga jóga mellé odabiggyesztik a ‘nehéz’, ‘kemény’ jelzőket, és ez rossz. Az Ashtanga jóga – helyesen gyakorolva nem szabad hogy megterhelő legyen. Amint a légzés ritmusa elveszik, a gyakorlást meg kell szakitani, és áttérni a levezető gyakorlatokra. A jógában elsőrendü a nem-ártás gyakorlása, először is saját magunkon. A jóga nem verseny, és nem kihivás, különösen nem az a kezdeti szakaszban! Ellazulás, feszültségmentesség, relaxáció – ezek azok, amelyekre a gyakorlónak kezdetben törekednie kell. Idővel, ahogy a test és az elme alkalmazkodik a rendszeres gyakorláshoz, a terhelés erőfeszités nélkül növelhető.

A negyedik alkalommal átbeszéljük az addig tanultakkal kapcsolatos felmerülő kérdéseket, illetve még egyszer megismételjük az egész addig tanult gyakorlatsort, a csoport fejlődésétől függően esetleg még néhány póz hozzáadásával. Innentől fogva több lehetőség is megnyilik a résztvevők számára. Az egyik hogy önállóan tudnak már gyakorolni akár mindennap, otthon is. Ez a legjobb!

A másik lehetőség, hogy be tudnak csatlakozni akár vezetett Ashtanga órára, de még önálló, mysore tipusú órára is! Összegezve az elmúlt évek tapasztalatait, úgy találtam hogy a tanfolyamot végzettek döntően nagyobb arányban maradnak meg a gyakorlás mellett, mint azok akik nem végeztek ilyen képzést, és az alapok ismerete miatt a fejlődésük is sokkal optimálisabb. Ezen kivül még azt is megfigyeltem, hogy akik már esetleg többéves(!) gyakorlással a hátuk mögött érkeztek tanfolyamra, sokszor nem voltak tisztában alapvető aspektusaival a gyakorlásnak. Ez egyébként érthető is, hiszen egy átlagos vezetett óra keretei nem teszik lehetővé a részletes kifejtését az Ashtanga jóga rendszerének.

Az idei, 2015-ös évben még egy ilyen bevezető kurzus indul a vezetésemmel aKözpontban, amelyről itt találtok információt. Mivel ez az idei év utolsó ilyen lehetősége, hogy 2016-ot már rendszeres gyakorlással lehessen kezdeni, ezért kivételesen nem limitáljuk a létszámot, szóval nyugodtan lehet jelentkezni, email-ben vagy személyesen, telefonon! http://www.akozpont.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s