A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Nagyböjt

Hozzászólás

Emlékszem, gyerekkoromban a nagymamám mindig szigorúan betartotta a húsvét előtti 40 napos böjtöt. Akkor még nem értettem, mire jó ez az egész cécó. Ma már kezdem kapiskálni…

Jezus

A Védák következtetése is alátámasztja a böjt fontosságát, ti. hogy a valódi, tartós boldogság a lemondásból fakad. Tisztán kell azonban látni, hogy ez nem öncélú kinzás, hanem nagyon is tudatos időszak. Az utóbbi napokban nagyon sokszor ‘szembejött’ Jézus, persze nem az utcán, hanem újságcikkekben, a gondolataimban. Jézus 40 napig böjtölt a pusztában, mielőtt élete legnagyobb erőpróbája elé állt volna, és a böjt alatt töltekezett meg azokkal az erőkkel, illetve érte el az állapotot, tisztasági fokot, amelyre mindehhez szükség volt.

Tehát a folyamat kétirányú: egyrészről lemondunk valamiről, a másik oldalon viszont elnyerünk valamit. Ha vesszük az Ashtanga jóga heti hatszori kora reggeli gyakorlását, ott is lemondunk a puha ágy és álmok nyújtotta örömről, hogy erőnket megfeszitve elnyerjünk valami mást, ami ennél mérhetetlenül többet ér. Ez az élet egyik nagy vizválasztója: hogy képesek vagyunk-e lemondani bizonyos dolgokról, azért hogy elnyerjünk ezeknél fontosabb dolgokat.

A lemondásra irányuló belső vágy ezért természetesnek tekinthető. Nekem is, az utóbbi napokban belülről jövő vágyam támadt a böjtre. De milyen is a nagyböjt? Tradicionálisan 3 fő vonulata van:

1. önmegtartóztatás az étkezésben
A legfontosabb a húsételektől való tartózkodás. De ha valaki pl. eleve vegán, vagy vegetáriánus, akkor ez ugye neki nem lemondás. A böjt külső, látható része valami örömteli dologról való lemondás. Lehet egy kedvenc étel, édesség, ital (ha valaki pl. a sört szereti), vagy egy játékszenvedély, bármi. a fő, hogy ez a külső dologtól való elfordulás automatikusan befelé fordulást okoz. Vallásosak úgy is mondhatják, Istenhez való odafordulást.

2.irgalmasság
Amiről lemondunk, azt felhasználhatjuk mások megsegitésére. Pl. a hamburgerre költött pénzt eladományozhatjuk a hajléktalanoknak. “a szeretet befedi a bünök sokaságát”, a Biblia szerint, tehát az ilyen magatartással tisztul a karmánk. Másik aspektusa ennek a megbocsátás, amely őszintén és valóban szivből jön. Tudjuk, hogy haragot ápolni olyan, mint égő parazsat tartani a kezünkben – semmi jó nem sül ki belőle. Ismét Jézust felhozva példának: ő is megbocsátott a kinzóinak.

3.ima
még ha valaki nem is egy imádkozós tipus (bár egy zuhanó repülőn ez hamar meg tud változni), akkor is lehetősége van pozitiv dolgokon kontemplálódni, vagy valamilyen meditációs gyakorlatot folytatni. A legegyszerübb és legnagyszerübb meditáció, ha egyszerüen csak ülünk csendben, és figyeljük a légzésünket, illetve azt a folyamatot, ahogy a tudatos elme fokozatosan elcsendesedik, és átadja a helyét egy másik, a hétköznapitól eltérő tudatállapotnak. Ezt is lehet mindennap végezni.

Ha valakinél jelentkezik a belső igény az ilyen fajta megtisztulásra, az nagyon örvendetes, és nem szabad elhanyagolni! Nem más ez, mint a tudatalatti üzenete a belső tisztulás igényére. Az ilyen folyamatot (lemondás) mindig öröm követi, annak az öröme, hogy tudatosan helyet csinálunk az életünkben valaminek, aminek ott a helye, csak addig nem fért be.

A belső tisztitó munka, amelyet a fizikai szinten (étkezés) folytatunk, kiegészithető egy mentális, ún. gondolat-nagytakaritással. Ez egy nagyon intenziv gyakorlat, tehát csak komolyan érdemes csinálni. A hátterében az áll, hogy a jógagyakorlás, meditáció, vagy bármilyen önfejlesztő, én-erősitő gyakorlás azt fogja megerősiteni, megnövelni, ami amúgy is a tudatban VAN. Lehet benne valami, mert az évek alatt nem egy embernél megfigyeltem, hogy az intenziv jógagyakorlás a pozitiv változások helyett éppen hogy negativ tendenciákat hozott felszinre. Eleve, a legjobb az volna, ha minden kezdő jógagyakorló először feltérképezné a belső valóságát, pl. egy átfogó pszichoterápia segitségével. Hiszen jó dolog, ha erős vágy él bennünk a változtatásra, a küzdelemre a javulás érdekében, de nem mindegy hogy tudjuk-e, mi ellen kell küzdenünk, ugye?

Ha valakit érdekel, a módszer a következő: 2 héten keresztül minden negativ gondolatot fel kell irni egy füzetbe. Különös figyelmet érdemelnek majd a visszatérő negativ gondolatok, ezekkel van a legtöbb dolgunk. A két hét elteltével, amikor már nagyjából tisztán kirajzolódnak a negativ gondolati minták, minden egyes negativ gondolat mellé odairjuk a pozitiv ellentettjét, ezzel ‘kinullázzuk’ a negativ erejét. Majd fogjuk a negativ gondolatokat tartalmazó papirt, négybe vágjuk ollóval. Az egyik részt elégetjük (tüz). A másodikat vizbe dobjuk. A harmadikat eltemetjük (föld). Az utolsóval úgy bánunk el, ahogy tetszik. Amire ügyelni érdemes, hogy fizikai szinten is erős kisérőjelenségeket tapasztalhatunk (ez is a gyakorlat hatásosságát bizonyitja). A másik, hogy mivel a gyakorlat olyan erőteljes, hogy a negativ gondolati minták 97%-át megszünteti, ezért minimum 3 évig ne ismételjük meg (gondoljunk bele, hogy közvetlenül az elménkbe avatkozunk be).

Az őszinteség megkivánja, hogy ezt a tisztitást még én sem csináltam korábban, de most annyira egyszerre jött több más ezt megerősitő impulzussal, amit már nem lehet figyelmen kivül hagyni.

Összegezve: a február 25-vel kezdődő Nagyböjti időszak egy jó lehetőség megszabadulni attól, amire nincs szükségünk, és helyett teremteni annak, ami viszont előrevisz minket a tudatos, tiszta élet irányába. Ha van valami betegséged, makacsul visszatérő negativum az életedben, akkor most itt a kiváló lehetőség megszabadulni tőle. Erőfeszitésre természetesen szükség lesz, de az eredmények kárpótolnak majd. Csak csinálni kell.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s