A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Mindent a zárakról

Hozzászólás

Megtisztelő felkérést kaptam a minap, a Yogin oktatóképzés résztvevőitől, hogy irjam össze nagy vonalakban mindazt, amit a jógában használatos energia-zárakról tudok, illetve tanultam. Ez a téma önmagában is nagy kihivás, kérek mindenkit, hogy korlátozott tudásom iránti elnézéssel olvassa a sorokat 🙂

moola

A bandhák, más néven energia-zárak képezik a jóga fizikai gyakorlatának legfinomabb részét, illetve átmenetet a gyakorlás fizikai és energetikai szintje között. Az Ashtanga jógában legfőképp a 3 fő energiazárral foglalkozunk, melyek a Moola-bandha (gyökér-zár), Uddijána-bandha (hasi zárként szoktak utalni rá, uddijána jelentése: felfelé emelni), és az utolsó az ún. Dzsálándhara-bandha, vagyis torok-zár. A bandháknak több fázisa is létezik, pl. a fél-uddijána, illetve a fél-dzsálándhara bandha, ászana-gyakorlás közben általában a fél-uddijána bandhát alkalmazzuk. Dzsálándhara-bandha esetében a fél-verzió bevezeti az energiát a koponyába, a teljes verzió pedig elzárja az energia útját. A 3 fő bandhán kívül még több mellék-bandha található a testben, többek között minden fő ízület, a könyök, a térd, stb. is bandhaként funkcionál. A bandha szó jelentése ’zár’, funkciója pedig az energia (prána) irányítása a testben.

A moola-bandha funkciója az energiát megtartani a testben, és annak áramlását felfelé, illetve a test belseje felé irányítani. A moola-bandha hivatott megnyitni a középső fő nádit, a szusumnát is.

Az uddijána bandha az energiát tovább hivatott emelni az alsóbb központoktól. Fontos megjegyezni, hogy a két alsó zár együttesen működnek, azaz az egyik aktiválja a másikat is. Olyan magyarázat is létezik, hogy a moola- és uddijána bandha visszafordítja az apánát a test belseje felé, a dzsálándhara-bandha egyúttal lefelé irányítja a pránát, így a két váju (életáram, vagy levegő) egyesülve a manipúra, vagy köldök-csakrában – hozza létre azt az elegyet, amely táplálván a jógikus tüzet (a 3. csakra a tűz elem székhelye) megtisztítja a nádikat a szennyeződésektől.

A bandháknak 3 fázisát különböztetjük meg, a gyakorlás kezdeti és szakaszától a haladóig. Az első fázisban, amely a ’legdurvább’ megközelítése a bandháknak, még csak fizikai testre összpontosít a gyakorló, megfeszítve bizonyos izmokat, illetve izom-szakaszokat. Ezért szokták az energia-zárakat izom-zárnak is hívni, de ez nem fedi a bandhák teljes elméletét. A moola-bandha esetében ez a gát-izom középső szakasza. (a gát területéhez ezen kívül még két mudra is tartozik, az Asvini-mudra,a végbélnyílás felőli részen, illetve a Vadzsróli-mudra, az izom nemi szervek felőli végén) Az ászana-gyakorlás alatt végzett uddijána, vagy fél-uddijána bandha az egyenes hasizom alsó szakaszának behúzásával, vagy legalábbis aktiválásával operál.
A második fázisban a gyakorló már koncentrál, és ráérez a fizikai testen túl, az energia-áramlások finom változásaira, miközben a bandhákat aktiválja.

A harmadik, legvégső szakaszban a gyakorlónak már nem kell megfeszíteni izmokat, hanem közvetlenül létrehozza és fenntartja a kívánt energia-áramlást.

Néhány megjegyzés még a bandhákkal kapcsolatosan:
– a szamádhi elérése nem lehetséges szusumna megnyitása, azaz a moola-bandha nélkül
– A ‘bandha’ szó zárat jelent, de valójában valaminek a kinyitásáról van szó
– a gyökérzár valójában mind a 3 zárat aktiválja
– a bandhák hatása akkor kezd működni, amikor elengedjük őket
– a moola bandha aktiválja a szunnyadó agyi területeket
– kezdődő mentális zavarok (álmatlanság, szorongás, fóbiák) ellen is hatásos
– a 3 bandha működését a 3 fő granthi (Brahma/Visnu/Rudra) ‘ellenőrzi’

Remélem sikerült nagyjából, tárgyi tévedésektől mentesen összeszedni amit a bandhákról ez idáig tanultam. A jóga tanulása hatalmas távlatokkal bír, olyan nagy tudásanyag gyűlt össze évezredek alatt, hogy sok-sok év gyakorlás után is meglepetések és felismerések tömege várja a kitartó gyakorlót, szóval mindenkinek izgalmas felfedezéseket kívánok még a témában!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s