A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A nép vize

Hozzászólás

Jógaoktatóként két magatartásforma közül választhat az ember. A kényelmesebbik: szent kivülállóként úgy tenni, mintha minden világi, illetve hétköznapi dolog fölött állnánk. Nem cselekedni, nem állást foglalni, neutrálisnak maradni, élő Buddhaként szemlélődni. És néha valóban ez a jó út. A másik: a totális cselekvés. Vagyis, menni, tenni, hatni, a lehető legoptimálisabb energiabefektetéssel a legjobb hatást elérni. Cselekedni, prédikálni a helyeset, tettünket a Legfelsőbbnek ajánlva, gyümölcsével ugyanakkor nem törődve, akárcsak Ardzsuna. Én is kapok időnként hideget is, meleget is, hogy mit foglalkozok ezzel vagy azzal a témával, máskor megdicsérnek, hogy van bátorságom (hát kell az ma hozzá?) szót emelni valami ellen.

luki01

Namármost, amig az ország a népe a migráció, illetőleg a népszavazás lázában ég, nekem szemet szúrt egy eset, amely mellet immár nem mehetek el szótlanul: nevezetesen: valaki(k) lopja(lopják) a NÉP VIZÉT! Azaz az enyémet és a Te kedves vizedet is! Hogy hol esik meg ez a szégyenteljes eset, kimondom egyenesen:a Szent Lukács fürdőben. Bizony! Ez az én bőrőmre is megy (azaz pont hogy nem megy rá, ti. a termálviz), szóval emellett nem megyek el szó nélkül, mert sziven ütött a dolog.

Az új rendszer az élmény-medencének hivott medence vizsugarainak új beosztására szolgál. Aki már járt ott, és kicsit is képben van, röviden a lényeg a következő: van a medencének néhány spéci szolgáltatása: a pezsgőágy, a nyakzuhany, a padlóbefúvó, oldalmaszázs és a sodrófolyosó, ok. Ebből kettő értékelhető igazán: a pezsgőágy, ahol egy sorban egyszerre több ember tudja massziroztatni a hátgerincét. Ez korábban 10 perces időközönként kapcsolt ki-be, kicsit ment, várt, emberek cserélődtek, megint ment, pont jó volt). A másik a nyak-zuhany, ahol nevéhez hiven, egy erőteljesebb vizsugár segitségével az embernek lehetősége nyilik a fejbúbjától a derekáig végigmassziroztatni a hátát, oldalát, az egész felsőtestét. Többéves tapasztalatom alapján bátran állitom: hihetetlenül jó hatásfokú! Szerintem ez a medence csúcs-szolgáltatása, ebből birtak a fürdőbe 2, azaz kettőt is rakni egymás mellé. A használata szept.12. előtt úgy volt, hogy folyamatos üzemelés mellett szokásjog alapján, azaz sorban állva az ember előbb utóbb hozzájutott az ahitott vizsugárhoz, és addig csapatta magát, amig 1.volt pofája (5 percnél hosszabb ideig), 2.ha hajnalok hajnalán senki sem várt rá, akkor gyakorlatilag örökké, mert TÉNYLEG annyira jó! A második ritkább eset.

luki 02.jpg

A többi három cucc mellékes, nem is akarok rájuk szót vesztegetni. Nagyeszü fürdőigazgatónk elrendelte az új rendszert, amely szerint ez a két értékelhető szolgáltatás mostantól óránként(!) 15 percig üzemel, ráadásul párhuzamosan. Azaz, ha az egyiket használni akarod, akkor a másikról lemaradsz, és ismét várnod kell egy órát (mi a f..sz?), amikor LEHET, hogy sorra kerülsz. Komolyan mondom, hogy a guta kerülgetett, amikor két hete belefutottam ebbe! A fürdők, ezek a ‘nedves kolostorok’, ahogy Márai fogalmazza, olyanok nekem, mint egy szentély, kialakult és szent, megmásithatatlan szertartásrenddel, ami persze mindenkinek egyéni, izlése szerint. Én szerettem pl. szaunázás után a nyakzuhany alatt lazitgatni egész heti ütés-vágás, edzés alatt megfáradt testrészeimet, utána megpihenni a pezsgőágyban, ami jól kiegésziti az egészet. Na, ennek lőttek. Nem nagy ügy, és akkor mi van? – kérdezheti a laikus. Példának okáért a fürdőigazgató.

Amióta bevezették az új rendszert, nevezzük nyugodtan korlátozásnak, kétszer voltam, és mindkét alkalommal kivétel nélkül mindenki a mdencében és azon kivül is – az új rendszert szidta. Joggal, tegyük hozzá. Mivel, ez – lopás. Ugyanazért az árért, amely nem kevés, tegyük hozzá, elvették a vendégektől a várt szolgáltatást. És ami a legszebb, ki nem találjátok, ideológia is van hozzá, erről bővebben itt olvashattok. Az igazi bicskanyitogató logika, amikor megmagyarázzák, hogy a kevesebb: több. Változatosabb. Sokan örülnek az új rendszernek. Hát én egy ilyennel sem találkoztam, de az ellenkezőjével annál inkább. Persze, a nyak-zuhany alatt állók zavarták a sodró-folyosóban keringőket, vagy mi? Nem beszélve arról, hogy az óránként 15 perces kegyelem-nyakzuhany adagra várkozók között már-már agresszióba tud torkollni, hogy ki, meddig állhat alatta. Érthető, hiszen eddig folyton ment, most meg óránként 15 percet. Veszel egy 2 órás jegyet, és azalatt lehet, hogy oda sem férsz a vizsugár alá, de ha igen, akkor meg 5-en nézik, várják, hogy húzd’már el a beled onnan. És részükről jogos is: ők is azért fizettek, hogy használhassák.

Kicsit tágabb perspektivából szemlélve az egész eljárást, kibontakozik belőle Magyarország tragédiája: a felülről irányitott, szakmaiatlan, amatőr, arrogáns hülyének nézés. Tőlünk egyel nyugatabbra, mondjuk Ausztriában már elnézést kért volna a fürdőigazgató a VENDÉGEKET ért kellemetlenség miatt, és nemhogy visszaállititták volna a rendszert, de még beraktak volna 3 nyakzuhanyt, ha már ennyire szereti a nép, az istenadta NÉP. Azaz mi, Te, én, mindannyian.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s