A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Ambíció nélkül

Hozzászólás

A gyakorlás legnehezebb része nem maga a gyakorlás, hanem egyáltalán eljutni nap mint nap a jógaszőnyegre, és elvégezni a kötelező penzumot, legyen az akár ’csak’ 5 Napüdvözlet, a teljes Első Sorozat, vagy valamelyik még haladóbb, mindez nem fontos. Hiszen előfordulhat, hogy az ember aznap nincs csúcsformában, mert alig aludt éjjel a gyerekétől, vagy hosszan elhúzódó sérüléssel küzd, esetleg fogorvosnál járt, és igy tovább…

mysore 01

A lényeg azonban az, hogy azért ne hagyjunk ki egyetlen gyakorlást sem, mert aznap jobban esett még szundikálni reggel egy kicsit. Kinek nem esik jobban, nem igaz? Azok a gyakorlók, akik eredményeket tudnak felmutatni, kivétel nélkül mind elvégzik a házi feladatot. ’Yoga is simple’ – ahogy Manju Jois fogalmaz, és minden nap tudunk gyakorolni, legalább egy keveset. Ez a lényeg, mert ha csak egy keveset is gyakorol valaki, de azt naponta, mulasztás nélkül, akkor hamarosan az eredmények és maga a gyakorlás öröme automatikusan oda vezet, hogy többet fog akarni gyakorolni.  Idáig azonban el kell jutni, és ezért jó, ha van tanára az embernek, illetve csoportban gyakorol, mert az csoport és tanár húzóereje képes túllenditeni a kezdeti akadályokon. Az akadályok pedig mindig belső akadályok, mentális blokkok. Az elme mindig résen van, amikor kifogást kell keresni és találni, hogy aznap éppen miért ne gyakoroljunk. A legjobb ezért teljesen figyelmen kívül hagyni, és akaratunkat megfeszitve elkezdeni a gyakorlást. A többi, ahogy Pattabhi Jois fogalmaz – már jön magától!

A jóga: elme-kontroll. Akaraterő-kontroll. Könnyü abba a hibába esni, hogy a látványos fizikai gyakorlatokban véljük felfedezni a jógában való jártasságot, de ez csak a felszin. Vannak olyan gyakorlók, akik a legelső gyakorlás alkalmával könnyedén a nyakukba teszik a lábukat, míg ugyanez másoknak évek alatt sem sikerül. Sokan küzdenek évekig a hátraugrással illetve előreugrással a pózok között, van akinek elsőre sikerül. Semmi jelentősége, mivel a jóga nem elsősorban fizikai gyakorlás, hanem mentális, és energetikai.

Fontos meghatározni a célt: az elmét eljuttatni a meditáció állapotába. A szamádhi majd egyszercsak megtörténik, vagy sem, de a meditációban minden nap tudunk fejlődni, mélységben, időtartamban. A fizikai gyakorlás ennek eszköze, semmiképpen sem maga a cél.

Mind-controll, és ellen-mind-controll

Az elme-erő, és elme kontroll egyben azt is jelenti, hogy képesek legyünk ellenállni a külső, elménket célzó támadásoknak. Az elme sikján a média, reklámok, propagandák azok, amelyek észervétlenül annyira behálózzák egész tudatosságunkat, hogy idővel már fel sem merül bennünk, hogy megkérdőjelezzünk dolgokat. Olyan dolgokat is, amelyek egész életünk, boldogságunk kulcsaival kapcsolatosak. Például: jó-e nekem napi 8-10 órát dolgozni olyan fizetésért, amely éppenhogy csak lehetővé teszi a külső életfeltételek megteremtését (lakás, ruha, étkezés)? ugyankkor az ilyen tipusú élet táplálja-e, vagy éppen elsorvasztja a kreativitásomat?  A televizó, reklámjaival, primitiv ösztönökre ható ’valóság (!) show-ival, sorozatival, a virtuális kommunikáció, Facebook, Instagram és hasonlók, vajon javitják-e emberi kapcsolataim minőségét, avagy sem? Esetleg éppen ellenkezőleg?!

Tudatosnak lenni, és maradni azt jelenti, hogy feltesszük ezeket a kérdéseket, és hiteles választ adunk rá magunknak , és ha úgy itéljük meg, akkor változtatunk is, nem csak sodródunk a tömeggel, az árral.

Még fizikailag, a test szintjén sem mindegy, hogy McDonalds-féle ’szemét’ kajával tápláljuk a testünket, feldolgozott mü-ételekkel, vagy friss, életteli táplálékkal. AZ elme kontrollja – életünk irányitását jelenti, és mindezeken a szinteken, a fizikai, gondolati- és érzelmi szintünkön meg KELL jelennie, és tartóssá válnia. Ehhez ad kulcsot a napi szintü gyakorlás. Aki erre nem képes, ennyire sem tudja legyözni a belső ellenállását, az veszitett, biztosan nem fog tudni ellenállni a külső, folytonos és erőteljes nyomásnak. ’a sötét oldal erősebb?’ –kérdezi az ifjú Luke Skywalker a mesterétől. ’Nem. Csak lengébb. Könnyebb. Csábitóbb.’ Bekapni egy hamburgert sült krumplival, egy sör és chips a TV előtt. Nem az ördögtől való, félreértés ne essék. Néha, mert mindennek megvan a maga helye és ideje – tudatosan, mindent lehet. De csak mert könnyebb, és nincs erőnk/kedvünk ellenállni ennek a csábitásnak – úgy már gyilkosan romboló ereje van. Ilyen apróságokon múlik sokszor az egész életünk. ’Vigyázz a fillérekre, mert akkor a forintok vigyáznak önmagukra!’, int Jézus is, hogy egy másik tradicióból is alátámasszuk a mondanivalót.
Az elme kontrollálása szempontjából nincsenek kis- és nagy dolgok: ugyanaz az elv érvényesül.

Ha mostanában érlelődött meg az elhatározásod, hogy elkezdesz rendszeresen jógázni, szeretettel várunk aKözpontban a reggeli mysore órákra, az esti vezetett órák bármelyikén, illetve, ha az alapoktól szeretnéd kezdeni, a pénteken induló 4 alkalmas Ashtanga tanfolyamunkon!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s