A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Mi a dharmád? Jógaoktató?

Hozzászólás

Ha egy indiaival beszélgetsz, nem azt fogja kérdezni, hogy mi a foglalkozásod, hanem azt, hogy mi a dharmád? A ‘dharma’ szó az indiai hitvilágban az az egyetemes törvény, amely minden hatás mélyén rejlik. Az egyén életére alkalmazva ugyanez a szó kötelességet, vagy talán, szép magyar kifejezéssel élve: hivatást jelent.

jonah

A hivatás, elhívatás szót legjobban talán egy bibliai példázaton keresztül érhetjük meg. Jónás, az Izraelben élő próféta feladatot kap Istentől. A megbízatásra a próféta különösen reagál: megpróbál elfutni előle. Felszáll egy hajóra, a hajó elindul, ám Isten vihart bocsát rá, mire a tengerészek imádkozni kezdenek, és sorsvetéssel akarják kideríteni a vész okát, ami természetesen Jónásra esik, aki elmond mindent és javasolja, hogy dobják a tengerbe, akkor eláll a vihar. A tengerészek ezt először visszautasítják, de mivel semmi nem segít – Istenhez való könyörgéssel -, megteszik. A vihar eláll, Jónást pedig elnyeli egy nagy hal. „És volt Jónás a hal belsejében három napot és három éjjelt” Jónás imádkozni kezd, az ima végén a hal partra teszi – szó szerint kihányja – Jónást. Jónás másodszor is megbízatást kap Istentől ugyanarra, amit már nem utasít vissza.

A jóga napjainkban reneszánszát éli, érdekes módon, mivel a Hatha jóga a 19-20.század elejére szinte a kihalás szélére került bölcsőjében, Indiában, és manapság is nagyon kevés indiai veszi a fáradtságot a fizikai gyakorlatokra, bár vannak reményt keltő jelek ott is. Honnan ez a népszerüség? A nyugati világban elterjedt jógastilusok zömmel egyetlen ember, a Tirumalai Sri. Krishnamacharya nevéhez köthető, aki olyan forrása volt a jógikus tudománynak, hogy egy maroknyi kiváló tanitványa segitségével szinte a kihalás széléről a népszerüség csúcsára sikerült repitenie a jóga gyakorlását (úgy, hogy ő maga megmaradt az ismeretlenség homályában, nem kereste a népszerüséget). Meg kell emlitenünk legalább három nevet a Guru kiváló tanitványai közül, Sri K.Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar, és T.K.V. Desikachar és tanitványaik vitték tovább, kisebb-nagyobb változtatásokkal Krishnamacharya paramparáját (tanitványi láncolatát).

Ha sok a hal a tóban, hamar megjelennek a horgászok 🙂

A jóga fizikai és mentális egészségre gyakorolt hatásait nehéz lenne tagadni. És mivel a jógának a spirituális mellett megjelent az üzleti része is, nem árt ha megfelelő óvatossággal állunk hozzá, kitől tanulunk. A jóga világa sem mentes a hibáktól, de globálisan nézve nagyon jó folyamatok bontakoznak ki, hiszen egyre több és több embert vonz magához ez a csodálatos rendszer, amely tudomány és müvészet is egyben. A kezdő gyakorlóknak azonban szem előtt kell tartani, hogy az eredmények csak a befektetett munka és idő függvényében várhatóak, itt nincsen könnyü és gyors fejlődés, ami nem is csoda, hiszen gondoljunk csak bele, évtizedek alatt kialakult tartáshibák, egészségügyi problémák, illetve a mentális részt tekintve: akár magzati, vagy kora gyerekkori érzelmi blokkok, sérüléseket kell feltárni és gyógyitani. De bármennyi erőfeszitésbe is kerül, megéri! A Bhagavad Gitá igy fogalmaz: ‘már egészen kevés ezekből a gyakorlatokból szörnyü félelmektől menti meg az embert’, illetve: ‘ezen az úton nincs veszteség, vagy fogyatkozás’.

De akkor mégis, kiből válhat jógatanár?

Évtizedek alatt rengeteg vitát, szempontot és megközelitést hallottam már erről a kérdésről, és szinte mindegyiknek igaza volt valamiben, még akkor is, ha az egyes vélemények gyakran szöges ellentmondásba keverednek.

A legeslegeslegjobb és egyben pozitiv szemléletü meghatározást David Swenson mondta egy workshopon: az tanithat jógát, akinek tanitványai vannak. Lehetne ezt magyarázgatni, de felesleges, aki akar úgyis bele tud kötni, de aki mélyebbre tekint, az megérti ennek a mondatnak a rejtett bölcsességét. David egyébként úgy a világ egyik legismertebb és legnépszerübb Ashtanga jógaoktatója, hogy ő maga soha nem kapott papirt erről, mégis.

Nagyon tetszik magának Krishnamacharyának a megközelitése, aki azt tanácsolja, hogy aki tanitja a jógát annak 1. legyen saját, napi szintü gyakorlása, 2. legyen guruja, magának is tanára. Bölcs gondolat, nem is kell ennél több.

Aki évekig, évtizedekig szorgalmasan gyakorol, az előbb-utóbb spontán is tanárrá válik, hiszen biztosan lesz egy családtag, barát, kolléga, aki megkéri hogy tanitson már neki valamit az alapokból, és máris kész a jógatanár. Idővel, spontán módon egyre több ember veszi majd körül, és létrejön a gyakorlók egy újabb csoportja, mint ahogyan egy fa is új és új ágakat növeszt, amelyek virágokat és gyümölcsöt teremnek idővel.

A jógatanár viselkedésére, magatartására a Yamák és Niyamák betartása jelentik a vezérelvet. A tanitványoknak semmilyen szinten nem szabad ártalmára lenni, és nem szabad túlságosan mohóvá válni, sem a követők számának tekintetében, sem az anyagi bevétel növelésének céljából. Ha sikerül kiegyensúlyozottan és segitő szándékkal megmaradni a gyakorlás és megosztás ösvényén, akkor ebből semmi rossz nem származhat, még akkor sem, ha valakinek a falát nem ékesitik az elvégzett kurzusok és oktatóképzéseken szerzett oklevelek.

Segiteni mások életét jobbá tenni, nem szintisztán önzetlen dolog. Bármennyire is jó lenne önzetlennek érezni magunkat, tény marad: ha körölöttünk boldogabbak az emberek, nekünk is jobbá válik a világ. Ezért megosztani a jógát, nem önzetlenség, hanem nagyon is okos ‘önzés’, olyan ‘üzlet’, amelyen mindenki csak nyer. Ha tehát úgy érzed, a belső hang őszintén azt súgja, hogy ezen a módon szeretnél elindulni, akkor nem kell habozni, indulj el bátran! Útközben rengeteget fogsz megtanulni magadról, és az emberi természetről egyaránt.

porffycsaba_12298901_570239793125350_1992720860_n

Szeretettel ajánlom az induláshoz nyáron induló 200 órás intenziv kurzusunkat, amely segithet az elindulásban és az alapok elmélyitésében, illetve egy saját, stabil gyakorlás felépitésében. Ha nem szeretnél oktatni, vagy csak valamikor a jövőben, akkor is sok ösztönzést adhat a fejlődéshez a részletes és jól strukturált tananyag, és nem utolsó sorban: a többi gyakorló társasága. Egy dolog fontos, hogy ne vegyük magunkat túlságosan komolyan, és őrizzük meg a humorérzékünket, akkor minden rendben lesz 🙂

PANNI ADJUST

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s