A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Terápiás jógaoktató-képzés

Hozzászólás

Balatincz Miklós nevet valószínűleg sokan ismeritek jógás berkekben. Írásaival, videóival már régóta lehet találkozni a neten, illetve egyéni terápiás jellegű órái is pillanatok alatt megtelnek, amelyeket Bp-en aKözpontban szokott tartani mostanában. És a múlt hét szombaton végre elindult a régen várt 200 órás jógaoktató-képzés is Miklós vezetésével, aKözpont szervezésében.

img_7822

Melyik volt a legjobb workshop/tábor/képzés, amelyiken valaha részt vettél? A legutolsó, igaz? Mindig az a legjobb, és ez nem véletlen, hiszen az analógiák törvénye alapján mindig azt ‘dobja a gép’, amire éppen szükségünk van. A jóga tanulása olyan folyamat, amely soha nem ér véget, hiszen annyi aspektusa, megközelítése van, hogy meg sem lehet számolni: ászana, filozófia, energetika, meditáció, mudrák, satkriyák, és így tovább.

Általában az oktatóképzések is egy-egy ilyen aspektus kidomborítására vannak felépítve, illetve vannak általánosabb részek is természetesen. Számtalan workhop mellett jómagam is legalább 5 oktatóképzést tudok már a hátam mögött, és a horizont egyre csak tágul: azaz, minél többet ‘tudok’, annál több dologra derül fény, amit pedig nem tudok. Tudáson itt nem a bemagolt, lexikális tudást értem, mert ez a jóga gyakorlati tudományában haszontalan, hanem elsősorban saját, gyakorláson keresztül ‘élővé tett’ tudást. A jógában minden csak úgy működik, hogy kipróbálod saját magadon, persze nem csak egyszer, hanem hosszabb időn keresztül rendszeresen, és így szerzel érett tudást a témáról. A legjobb, kézenfekvő példa erre az ászana-gyakorlás, ahol éveken, évtizedeken keresztül gyakorolva ugyanazokat az alapvető pózokat, egyre mélyebb megértésre teszel szert az ászana végrehajtásáról, hatásairól, és nem utolsó sorban összefüggéseiről a jóga többi aspektusával. Mint egy hologram, úgy működik: minden aspektus információt rejt a többi aspektust illetően is, semmi nincs elszigetelve a egész többi részétől. Az általánosságokon túl – szeretnék szót ejteni a most indult 200 órás képzésünkről.

A neve terápiás megközelítésű Hatha jóga, myofasciális alapokon. A fascia-elmélet nem újkeletű dolog, de mostanában nagyon divatos is lett, ami semmit sem von le az értékéből. Valójában minden ászana-gyakorlásnak kimondva, vagy kimondatlanul, de ezen az alapon kellene történnie. Ennek alapja az ún. tensegrity-elmélet, amely a fizikai testet a belső egyensúlyra, és a legkisebb belső feszültség állapota felé törekedve mutatja be.

Önmagában a fascia-elmélet olyan egyszerű és logikus, amennyire zseniális, bárki könnyen megértheti, ha tanulmányozza egy kicsit és átállítja a gondolkodását erre a megközelítésre. Ami a jógagyakorlásban, illetve a jógaoktatásban való felhasználhatóságát illeti, ott már összetettebb a helyzet, hiszen fel kell fedezni a jóga egyéb aspektusaival való összefüggéseit is, legyen az akár a légzés, a meditáció, vagy a relaxáció. Más szóval: akármennyire zseniális ez az elméleti megközelítés, önmagában szinte haszontalan, a gyakorlati összefüggések által válik hasznos eszközzé. És pontosan erre a célra lett felépítve ez a képzés, a fenti összefüggések gyakorlatba való átültetésére és lehetőségeinek széleskörű kiaknázására, amiben a terápiás megközelítés a meghatározó. Vagyis először itt is saját magunkon, gyakorlatokon és önmegfigyelésen keresztül kell tapasztalatokra szert tenni, mielőtt a végzettséget igazoló papírral a kezében rohanna valaki másokat ‘kezelni’ és ‘meggyógyítani’. A képzés viszont úgy lett felépítve, hogy az elméleti és gyakorlati aspektusok oda-vissza, egymásra épülve és gondolkodásra késztetve, lépcsőzetesen egymásra épülve mély, és a gyakorlatban is alkalmazható tudást adjanak.

A fentiek miatt a képzés elsősorban már végzett, és némi oktatási tapasztalattal rendelkező jógatanároknak ajánlható, illetve a jógaoktatókon kívül minden mozgás- és masszázsterápiával foglalkozó érdeklődőnek, személyi edzőknek stb., akit érdekel a jóga azon eszköztára, melyek segítségével megszüntethetőek a problémás mozgás és tartás-minták.

Mivel az első képzés létszáma hamar betelt, tervezzük egy párhuzamos csoport indítását kb. március vége felé. Ha felkeltette az érdeklődésedet, akkor az info@akozpont.hu címre írva kérhetsz több információt, illetve lehet jelentkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s