A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Félelmeink vs. oktatóképzés

Hozzászólás

Mielőtt valami újba vágjuk a fejszénket, természetes, hogy a tudatalattinkban megbúvó félelmek, szorongások müködésbe lépnek. A fejlődés abban rejlik, hogy megtanuljuk kezelni, sőt, a javunkra forditani ezeket. A jóga: elme-kontroll, ahogy Pattabhi Jois mondta. És az elme a legjobb barátja is lehet az embernek, de kontroll nélkül hagyva: a legnagyobb ellensége.
Funny-yoga-meme-Worrier-pose-Gemma-Correll

– Mi van, ha nem tudok végrehajtani minden gyakorlatot a sorozatból? – Mi van akkor, ha olyan ember téved be az órámra, aki sokkal gyakorlottabb, hajlékonyabb nálam? – Nem vagyok már túl öreg elkezdeni? – Ha nem Budapesten lakom, akkor hogy fogok fejlődni, ha nem tudok minden órán ott lenni? – Minden nap 2-2,5 órát kell gyakorolnom? És ha nincs ennyi időm aznap? – Mi van, ha szeretnék jönni, de nem engedhetem meg magamnak a részvételt?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket kapok minden induló jógaoktató-képzés előtt. Hál’istennek, mindig sikerül megnyugtató válaszokat adni a kérdésekre. A legeslegfontosabb, hogy az Oktatóképzés legeslegelsősorban RÓLAD szól, a saját fejlődésedről! Egyelőre még nem arról, hogy te tanitasz másokat, az majd a következő lépés lesz. Előtte felépitünk egy olyan szilárd alapot, amelyre életed végéig tudsz majd épitkezni. Lépésről lépésre, türelmesen! A világ rohan körülöttünk, és a sodrása gyakran magával ragad a hétköznapokban, ÉPPEN EZÉRT kell a jógagyakorlásunknak egy nyugodt szigetté válnia, ahová nap mint nap vissza tudunk vonulni megpihenni, és feltöltődni. Kutatások szerint a stressz az, ami a legjobban felgyorsitja az öregedést. A jógában a negativ stresszt egyfajta ‘pozitiv’ stresszel semlegesitjük: erőfeszitést teszünk az ászanákban, és idővel a teherbirásunk a sokszorosára növekszik, és az elme fokozatos elcsendesülése pedig a fejünkben történő zsongást halkitja el – ez a meditáció.

Vegyük akkor a kérdéseket és rájuk egyenként a válaszokat:
– Mi van, ha nem tudok végrehajtani minden gyakorlatot a sorozatból?
Teljesen mindegy. Senki sem tud minden ászanát végrehajtani, mindig van új és újabb. A jóga nem egyenlő az ászanákkal, bár azok fontos részét képezik a gyakorlásnak. A fontos, hogy rendszeresen gyakorolva folyamatosan fejlődj – a saját tempódban. Mélyülj el fokról fokra a pózokban, tanuld meg őket ‘belülről’ érezni, és máris a jógában vagy.

– Mi van akkor, ha olyan ember téved be az órámra, aki sokkal gyakorlottabb, hajlékonyabb nálam?
Ezt a kérdést én is hallottam feltenni egy tanáromnak régebben. A válasza megjegyzésre érdemes: ha maga Iyengar mester tévedne be az órádra, akkor is ki kell javitanod. Ha valaki részt vesz egy jógaórán, a tanitvány szerepét kell elfogania. Résztvenni természetesen nem kötelező, de ha már ott van, a tanár szava az elsődleges. Ez minden résztvevő javát szolgálja, és kialakitja a helyes hozzáállást mindkét részről.

– Nem vagyok már túl öreg elkezdeni?
Nem. 🙂 (soha sem leszel az, amig csak a testedben élsz.)

– Ha nem Budapesten lakom, akkor hogy fogok fejlődni, ha nem tudok minden órán ott lenni?
Ezen a kérdésen őszintén szólva én is eltöprengtem anno, amikor megnyitottuk a képzéseket a nem Bp-en élőknek is. Hiszen tény, hogy a tanár intenziv jelenléte a kezdeti szakaszban kiemelkedő fontosságú. Misztikus módon azonban, az derült ki, hogy minél nagyobb a kihivás, annál jobban nőtt a teljesitmény. Ma már több vidéki városban is vezetnek remekül müködő jógaiskolát a nálunk végzett tanitványok. Sose becsüljük alá a saját gyakorlás jelentőségét és átformáló erejét.

– Minden nap 2-2,5 órát kell gyakorolnom?
Jó lenne, de legyünk reálisak. Van akinek van ennyi szabad ideje, illetve energiája, de nem vagyunk egyformák. Munka, gyerek, stb. mellett nem könnyü az embernek optimálisan beosztani az idejét. Ami fontos viszont: hogy gyakorolj valamennyit aznap, amennyit éppen lehetőséged van. Talán csak egy óra lesz, de ha az fókuszált, akkor az eredmény, a folyamatos fejlődés nem marad el!

– Mi van, ha szeretnék jönni, de nem engedhetem meg magamnak a részvételt?
Ez is jó kérdés. Az oktatóképzések nem éppen olcsók, ezért is próbálunk olyan fizetési konstrukciókat és személyre szabott kedvezményeket adni, hogy biztosan mindenki meg tudja oldani a részvételt. Ha a vágyad erős és őszinte, bár közhelyesen hangozhat: de az Univerzum támogatni fog hogy megtaláld a forrásokat, hiszen a jógaoktató-ság egy segitő foglalkozás, amely az emberek szenvedésnek enyhitésére szolgál, éppen ezért a befektetett áldozat nagy jutalmat hordoz magában, ha mást nem: a boldogabb és egészségesebb embereket magad körül!

És végezetül: a képzéseink első napja mindig nyitott, tehát ha még vacillálsz, illetve további kérdésid vannak, akkor minden további elköteleződés nélkül eljöhetsz megnézni, kipróbálni, megnézni a társaságot, és még utána is ráérsz dönteni. De ha egyszer eldöntötted: akkor már ne legyen kétség, visszaút, hozd ki magadból a legjobbat, és a siker nem marad el!

(mindegyik képzésünk a YogaAlliance USA által akkreditált)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s