A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Hétvégi Workshopok

Hozzászólás

Az elmúlt szombaton Feri és Réka prezentálták a reggeli Ashtanga vezetett gyakorlást, utána pedig meséltek indiai élményeikről és jógagyakorlásukról Lino-nál. Ezeket a hétvégi alkalmakat mindig nagyon élvezem, mert nemcsak fáradtan beesnek az emberek egy végigdolgozott nap után egy kicsit feltöltődni, hanem van idő beszélgetni, leülni együtt teázni, ebédelni… És nem utolsó sorban új dolgokat tanulni.

2A79B47D-C986-42EC-BB7D-94C52F564E90

Egy vezetett Ashtanga, vagy reggeli mysore óra is kicseréli az embert, de olyankor általában nincs annyi ideje a résztvevőknek, hogy egy gyorsan felhajtott kávénál vagy teánál több időre maradjanak, vár a munka, vagy este a párod, a család etc. Ugyanakkor a gyakorlás egyes aspektusainak kiemelésére, részletes körüljárására adott lehetőség is korlátozott egy szimpla óra keretein belül (bár én igyekszem időről időre becsempészni valami meglepetés pluszt). A jógának megannyi aspektusa van, és mindegyik megér ‘egy misét’, vagy, ahogy Iyengar mester mondja: a jóga egy nagy gyárhoz hasonlítható, ahol az egyes részlegek ‘melléktermékei’ is igen értékesek! Ott a testgyakorlás aspektusa, amely az egészség javitását és fenntartását szolgálja, ott vannak ez energetikai aspektusok az életerő, vitalitás fejlesztésére, illetve a kettő ötvözete a hormonális egyensúly beállítására. Beszélhetünk még az idegrendszerre gyakorolt kedvező meditatív hatásokról, amelyek a köznapi stressz enyhítésére és a szorongások, álmatlanság csökkentésére kiválóak, nem beszélve az filozófiai mélységekről, amelyek az egyén létünk célját és okait tárják fel a törekvők előtt. És minden ilyen aspesktus még számtalan további részre bontható, így a tanulási folyamatnak soha nincs vége!

Ebben a szellemben próbáljuk úgy összeállítani a hétvégi programjainkat, Workshopokat, hogy minden aspektusból szemezgetünk, a teljes kép érdekében. A nagyon közeli jövőben, azaz most hétvégén két Workshop is lesz:

Február 22. Jógafilozófia előadás Purusa Sukta Das tolmácsolásában. Nagyon merem ajánlani, mivel én már korábban oktatóképzés keretén belül volt alkalmam hallgatni Purusa fejtegetéseit: a mély tudást úgy tudja átadni, hogy a kezdőbbek és a filozófiát már régebb óta tanulmányozók is megértik, illetve új dimenziók tárulnak fel!

Február 23-án rögtön egy Kézenállás és BodyWeight Workshop lesz Yasin-nal, aki már visszatérő oktató, és mindig szuper órát tart, ahol azok is sokat tanulhatnak jógás megközelítésben a kézenállásról és a kapcsolódó tudnivalókról, akik még sohasem próbáltak kézen állni, vagy félnek tőle. Ezen a Workshopon felbátorodva mindenki túl tud lendülni a korábbi korlátain.

Tavasszal indul majd újra 4 alkalmas Kezdő Tanfolyam, bevezetni az érdeklődőket az Ashtanga gyakorlásba, illetve tervben van Feri és Réka Workshop sorozata a biztonságos gyakorlás felépítéséről.

Lesz tavaszi Ayurvédikus méregtelenités Workshop Hana-val, erről, és a már elérhető Ayurvédikus kezelésekről hamarosan irok külön is!

Igy készül a naan… 🙂
Joey pedig segit megenni…;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s