A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Képek a falon Vol.1.

Hozzászólás

Talán már észrevettétek, hogy néhány kép lóg aKözpont falain. Némelyik már 15 éve kísér helyszínről helyszínre, de vannak újabbak is. Számomra minden egyes képnek története van, amelyek számomra nagyon személyesek. Megosztok néhányat ezek közül, és ha legközelebb megállsz valamelyik előtt egy percre, áll meg, csendesedj el egy pillanatra, és próbáld átadni magadat a képből áradó rezgéseknek. Ha bármi kérdés, vagy megosztani való érzés felmerül, nagyon szívesen venném a visszajelzéseket, illetve hogy melyiket szereted a legjobban, és hogy miért? Tehát:

D1D9D8DD-FC9B-4D41-9878-0FCE9C309294.JPG

A nagy Shiva kép, ami most az öltöző falát ékesíti, egy bhakta (Krisna tudatú) festőművész alkotása, amelynek minden apró részlete a sásztrák (szentírások) leírásai alapján, meditatív állapotban készült el. A kép amúgy reprodukció, mindössze 1000 db sorszámozott példány készült belőle, szóval igazi ritkaság a maga nemében. Úgyis mindenki tudja, de azért fixáljuk: Shiva a legelső (Ádi) jógi, minden jógi védelmező istensége. Minőségei és képességei felfoghatatlanok, de érdemes hozzá fohászkodni, különösen most február 21-én lesz Shiva ünnepe, amelyet mantrázással és speciális gyakorlással is ünnepelhetünk!

384728E2-D400-4DD4-80F2-EFB0CF584CFD.JPG

Következzen egy olyan kép, amelyet még nem is láthattatok. mert jelenleg nincs kifüggesztve, de hamarosan ki lesz (újra szeretném kereteztetni), és nekem a gyógyító minőséghez kapcsolódik. Az érdekessége, hogy eredetileg a nagyapámé volt, majd a szüleim idejében is ott függött a falon, abban a helyiségben, ami anno orvosi rendelőként funkcionált, és misztikus módon kezdi visszavenni a helyét: gyógytornász rendelőkén és ayurvédikus kezelések helyszíneként. Ezt az irányvonalat nagyon fontosnak tartjuk a jógaórák kiegészítéseként, mivel sokan már eleve sérülten, illetve különféle egészségügyi problémával küszködve érkeznek jógaórára, és ilyenkor nem árt minden lehetséges plusz eszközt bevetni a javulás érdekében. A képre visszatérve: magáról beszél, szerintem nem is érdemes szavakat fűzni hozzá, elég csak átérezni azt a szerető gondosságot, ahogy a két gyógyító a készülő szere fölé hajol. Ez a kép mindig néhai apukámat juttatja eszembe, aki orvosként, fehér köpenyében, méltóságteljes megjelenéssel, olyan megnyugtató, gyógyító minőséget képviselt, amely azóta is meghatározó az életemben.

3DCF0D2D-B2DB-45DC-BCDD-AD27655776D3.JPG

Érdekes, hogy a mellékhelyiségben is van kép: ezt szerintem még több mint 15 éve készítettem egyfajta éber meditációban. Számítógéppel készült, többféle grafikai program segítségével. A központi motívum könnyen felismerhető, de ez az a kép, amelyet kontemplációs célokra javasolok, ezért nem szeretnék kommentárt fűzni hozzá, ki-ki saját intuíciójára bízom, hogy mit lásson ’bele’, illetve hogy milyen jelentést hordozzon a kép. Én nagyon szeretem, mindenesetre, sajnos már nincs meg az eredeti fájl, szóval ebből ez az egy nyomtatott verzió maradt fenn.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s