A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Tavaszi megtisztulás

Hozzászólás

Talán nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy az idei év rendesen egy gyümölcs-facsaróra emlékeztet, azzal az árnyalatnyi különbséggel, hogy mi magunk vagyunk a gyümölcs. Két dolog a végeredmény: önmagunk legjava, legjobb énünk, legkiválóbb teljesítményünk, illetve a különváló felesleges dolgaink, amitől jobb szabadulni. Élethelyzetek, emberek, túlhaladott gondolati és érzelmi sémák, röviden: kuka mind!

pres

A csillagok állása is tükrözi a fentieket, legalábbis szerintem, a Szaturnusz és a Plútó együttállása: a Küszöb Őre, és megtagadott, tudatunk küszöbe alá gyűrt részeink közös küzdelme egy jobb önmagunk érdekében. Ez a küzdelem embert próbáló, és a hosszú távú jövőnk áll, vagy bukik azon, hogy milyen felismeréseket sikerül tudatosítani, illetve milyen hosszú távú pályára sikerül állítani életünket. Ez megtörténik a tömegek szintjén is, és egyéni életünkben is. Ahogy én látom a csillagok állását (ami persze nem jelent garanciát), az év első két hónapja inkább azzal telt, hogy hullottak kifelé a csontvázak a szekrényből, felismerések és szembesülések történtek arról, hogy mi a felesleges, és a most kezdődő Nagyböjti időszak már a konkrét változtatásokról, irányvételről, és a hosszabb távú jövőnk kialakításáról fog szólni. Amikor Jézus böjtölt a pusztában, ő maga is válaszút elé került (a kísértés). Egyéni szinten mi is válaszúton vagyunk most, ahogy társadalmi szinten is.

Miről is szól ez a választás? Többek között arról, hogy ne hazudjunk többet – se másnak, se saját magunknak. És hogy mi ennek az akadálya? Saját magunk, berögződött szokásaink (pl. fogyasztási szokások), kényelmünk féltése (pl. a közlekedésben, nagy fogyasztású autónkkal pöfögni a csúcsforgalomban etc.), és a saját magunkról alkotott idealizált kép (ilyen meg olyan jó ember vagyok, dacára annak, hogy…)

A szembenézés fájdalmas lesz, már most az. Ami meg tudja könnyíteni, az a Tapasz, a jógikus értelemben vett aszkézis. Ez lehet akár a saját ászana-gyakorlásunk is, de akkor valóban rendszeresen, és panaszkodás nélkül! Vagy lehet bármilyen önként magunkra kényszerített korlátozás, ami érintheti az étkezést, beszédet (mauna), vagy a kütyük nyomkodását különösképpen. Kinek, mi, ez úgyis belülről kell fakadjon, mindenki érzi belül, hogy mire van a leginkább szüksége.

Nem is szaporítom tovább a szót, azt hiszem, akinek füle van rá, ennyiből is megérthette a lényeget. Korábban már írtam (itt meg itt) a böjti időszakról és a megtisztulás jelentőségéről, de talán soha még nem volt ez ennyire fontos, mint a mostani évben.

Akit a tisztulási folyamatok mélyebben is érdekelnek, és szívesen csatlakozna egy 30 napos, közösen végzett tisztítókúrához, azoknak szeretettel ajánlom Ayurvédikus tavaszi megújulás programunkat Hana vezényletével. Ez a program most szombaton kezdődik, és 30 napon keresztül tart, ahol hetente ( mindig szombatonként találkozva) megkapjuk az instrukciókat. Jelentkezni Hana-nál lehet és kell: http://akozpont.hu/ayur-vedikus-kezelesek/
+36 70 947 74 19

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s