A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Én, az Ingatlanos

Hozzászólás

Nem titok, hogy a COVID-ot, és az azóta eltelt időt sok jógastúdió megérezte. Elmaradt sok jógázó, érthető okokból, kurzusok és képzések egyszerűen nem indultak el, mert nem lehetett elindítani. Ez egy ilyen műfaj, nincs rajta mit rugózni, alkalmazkodni kell.

irobot

Talán egy hatodik érzék hatására, anélkül hogy Nostradamus lennék, vagy varázsgömb súgott volna, már a Covid előtt elkezdtem keresni olyan munkalehetőséget, ami időben rugalmas, nem kell magát halálra hajtania az embernek, ugyanakkor jó kereseti lehetőséget-biztosit. Így az ingatlanközvetítő szakma mellett döntöttem, ahol volt ismeretségem és lehetőségem rugalmasan kezdeni.

Az ingatlanosokról nem mindig jó az emberek véleménye, és lássuk be: sokszor nem is alaptalanul. Jómagam is belefutottam az évek alatt hajmeresztő történetekbe, amikor különböző ingatlanokat árultunk. Végül azonban mindig az ingatlanközvetítő hozta meg a vevőt, tetszik, vagy sem,  a tények makacs dolgok. Volt, amit másfél évig hirdettem pénzeket kifizetve az ingatlan.com-on, és még csak érdeklődő sem jött, az ingatlanos pedig két hét alatt eladta – ugyanannyiért. Ok, jutalékot persze kellett fizetni, de ez egy szolgáltatás. Például nem muszáj étteremben vacsorázni, de ha oda megy az ember, akkor szó nélkül fizet, akárcsak a fodrásznál, a taxisofőrnek, satöbbi.

Az ingatlanszakma, mivel nagy pénzek forognak, vonzza a kalandorokat, az ügyeskedőket is, ez igaz. De ugyanez igaz a pénzügyi szolgáltatásokra, és mindenre, ahol megjelenik a pénz. A lényeg: hogy megtaláljuk a megfelelő és megbízható embert. Mivel engem sokan ismernek jógás körökből, ez előre adott egyfajta bizalmi alapot, hiszen ingatlanosként is tartanom kell magamat bizonyos etikai-erkölcsi normákhoz, ami persze nem okoz nehézséget. Ezt valószínűleg többen így gondolják, mert jó néhány megbízást kaptam barátoktól, jógásoktól, sőt, volt, aki másnak is ajánlott: ha jó kezekben akarja tudni az ingatlanja értékesítését, esetleg ha vásárolni szándékozik, segítsek megtalálni az Igazit.

A szakma gyakorlati része, bár nem extrém bonyolult, mégis sok apró részletből áll össze, amelyek fontossága egy ponton felértékelődik. Úgyhogy ha eddig azt gondoltad, hogy az ingatlanközvetitőd csak malmozik az ujjaival, miközben érkeznek a milliók a bankszámlájára… gondold újra. Attól kezdve, hogy valaki megkeres azzal, hogy szeretné JÓL értékesíteni a lakását, bezárólag a szerződéskötéssel, a vételár bekasszírozásával, és a kulcsok átadásával, rengeteg óra munka van az ingatlan felmérésével, a számítógépes rendszerben történő rögzítésével, a lehetséges vevők felkutatásával, hirdetéssel, az ingatlan számtalanszor történő megmutatásával, és akkor még csak a legfontosabbakat említettem. És ami a lényeg: hogy az ingatlanos cég nem árulja, hanem eladja az ingatlant. Árulgatni bárki tudja, csak nem biztos, hogy létre is jön üzlet. Különösen a mostani időszakban extrém nehéz komoly szándékú vevőt találni, mivel a piacon éppen túlkínálat van, és az árak kúsznak lefelé. Ezt nehéz elfogadni, ha az eladó oldalon van valaki, de éppen itt jöhet be a profi ingatlanközvetítő jelentősége: hogy ne kelljen évekig küszködni a lakás eladásával, hanem belátható időn belül ÉS korrekt áron keljen el. Ha az ingatlanközvetítő jól végzi a munkáját, és higgyétek el, én jól végzem 😉 – akkor a kifizetendő jutalék nemhogy megtérül, de szerencsés esetben még plusz bevételt is hoz, akár drágábban is elkelhet a ’portéka’, mint az eredetileg megcélzott ár volt, erre is volt példa.

Vásárlás esetén még jobb a helyzet: ha nem akarod az idődet ingatlanos oldalak böngészésével tölteni, és rám bízod, akkor olyanokat válogatok ki, amelyek a legközelebb állnak a kívánalmadhoz, leegyeztetem a megtekintés időpontját, beszerzek minden fontos információt, és végigkísérem a folyamatot az ajánlattételtől egészen a kulcs-átadásig, ráadásul Neked ez semmibe sem kerül, hiszen ilyenkor az eladó az, aki az adás-vétel utáni jutalékot kifizeti. Kényelmes? Megéri? Na ugye!

Hadd világítsam meg az egész bizniszt egy másik szempontból. Mivel 15 évig csak jóga-oktatásból éltem, fontossá vált, hogy legyen más bevételi forrásunk, amiből meg tudunk élni akkor is, ha éppen a jógának nem tetszik mennie. És ez nagyon jó dolog, mert az ezo-spiri-segitő háromszögben tevékenykedők egy részének meggyőződése, hogy nekik nem kell, és nem is szabad dolgozni, mert aki spiri, annak alanyi jogon JÁR. Hát kérem, nem jár! Dolgozni mindenkinek lehet, és jó. A jóga-stúdióban nem lehet az árakat az egekig emelni, hogy csak egy kiváltságos réteg engedhesse meg magának. A kurzusok árát szintén nem. Ami a lényeg: hogy nem szeretnék megalkudni olyan dolgokkal, amiken keresztül mindenáron megtelnek az órák. Az én jóga-szemléletem tradicionális: inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl. Nem tanítok úgy, ahogy divat diktálja, vagy, ahogy a tanítványok kívánságai szerint kellene. Úgy tanítok, ahogy tapasztalatom szerint a legjobb. Ezt az elmúlt 15 évben jó néhány, emberileg és szakmailag is kiemelkedő oktató bizonyította, akik ma a legjobban elismert oktatók közé tartoznak, és a mi ’műhelyünkből’ kerültek ki. Ennél többre nem is vágyhatnék, de kevesebbel sem érem be.

Összegezve a fentieket, ha támogatni szeretnéd jógaKözpontunk fenntartását (illetve finanszírozását, ami nem kevés pénz manapság), és van eladó ingatlanod, vagy szeretnél vásárolni, a legtöbbet azzal tudsz segíteni, ha engem bízol meg, így közvetve anyagi ÉS spirituális haszonra is szert tehetsz. Én bízom benne, és úgy látom, hogy az Univerzum jutalmazza a szándékot: ’what comes around goes around’ alapon mindig többet ad vissza, mint amennyit mi adunk.

Még annyi kívánkozik a végére, hogy ami miatt igazán élvezem az ingatlanos munkát, az az emberi része: ez a szakma félig pszichológia is, emberismeret és kommunikáció, vagyis pont azokat az adottságaimat tudom használni, amiket éveken keresztül a jógaoktatáson keresztül volt szerencsém gyakorolni és tökéletesíteni. Tehát, a kérésem a következő: ha van ingatlanod, amelyet árulsz, esetleg venni szeretnél, keress meg! Tanácsot is szívesen adok a témában, ami teljesen ingyen van, és utána még mindig dönthetsz pro, vagy kontra. Illetve, ha van ilyen barátod, ismerősöd, és ajánlasz neki, azt is nagyon megköszönöm! Elsősorban Budapesten és környékén ÉS a Balatonon tevékenykedem, van egy Facebook-os szakmai oldalam is, ahol ingatlanokon kívül érdekességeket, információkat is próbálok megosztani, ezt is szeretettel ajánlom követni/megosztásra! 🙂

A számom pedig, amelyen keresztül elérhető vagyok: 70/3650815

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s