A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A titkos tanitások

nincsenek. Legalábbis nem titkosak többé.

Évezredeken keresztül, egy szük belső kör (ezoteros) ‘kiváltsága’ volt a spirituális tudás, azok a módszerek és technikák amelyek a szellemi ébredést hivatottak felgyorsitani. A többség, a népes külső kör (exoteros) szellemi fejlődését a hétköznapi élet rendes folyásában találta meg, ezt nevezhetjük Karma-jógának, vagyis a cselekvés jógájának. Ez is nagyon jó út, mint mindegyik, csak egy kicsit tovább tart, kb. évmilliókig, amig a lélek eléri a tökéletességet. Aki nem akart rászánni ennyi időt, annak kinált röviditési lehetőséget az ezoterikus út megannyi változata, a Rádzsa jóga illetve a meditáció számtalan változata. Nyilván meghatározó volt az, hogy milyen közegbe, kasztba született valaki: a szellemi kaszt gyermekeinek nyitott volt a lehetőség a titkos tanitások megismerésére, de aki különösen erős spirituális adottságokkal rendelkezett, annak az alsóbb osztályokból is megadatott az esély (jó esetben), hasonlóan egy mai szegény diák ösztöndijához.

Napjainkban már nincs értelme titkos tudásról beszélni, mert a tudás többé nincs elrejtve az avatatlanok elől. A New Age, a Vizöntő kori szellemi ujjászületés mint az áram szaladt végig a 20. századon, és a könyvek, de még inkább az Internet (amely szintén Vizöntő találmány) mindenki számára korlátlanul lehetővé tette a Tudás elérését. Ennek megvan a jó és rossz oldala is nyilván. Sajnos a mohóság, hatalomvágy és egyéb negativ tulajdonságok, ha kombináljuk a titkos tanitások erejével, óriási kárt tudnak okozni, elég ha a nácizmus ezoterikus jellegére gondolunk. Napjaink vezetése világméretekben pedig olyan jelleget ölt, hogy ismét szellemi tudatlanságba taszitsa és ott tartsa a vezetettek hatalmas tömegét. Ahogy látható, a szellemi leépitésére egy népnek néhány évtized elég. A TV, a média erejével felfegyverzett elit sikeresen viheti keresztül akaratát, mind addig, amig az emberek hagyják belülről, dróton rángatott bábok módján irányitani magukat. Hogy meddig?

Pontosan addig, amig az évezredes tudást, ezoterikus bölcsességet el nem kezdi mindenki használni, tanulni és gyakorolni. Az elméletet a gyakorlatba átültetni. Ehhez a legjobb segitséget egy tanitó tud nyújtani. A nagy tömegeket vonzó, csillogó szuper-guruk bizonyosan nagyon jó és fontos szerepet töltenek be az emberiség spirituális felemelkedésében, DE nincs szükség Indiába zarándokolni, ashramba költözni, vagy egyéb szélsőséges változtatásra.

Saját tapasztalatom szerint az ember megtalálja a tanitóját, amikor készen áll rá, anélkül hogy bármit kellene tennie. A tanitó legfőbb erénye nem az, hogy titkos tanitásokat súg a tanitvány fülébe, hanem az, hogy a lénye motivál a rendszeres gyakorlásra. Ha csak ránézek a tanáromra, és látom azt a szintet, érzem azt minőséget amelyet képvisel, rögtön motiválttá válok a gyakorlásra, mert én is akarom AZT ami neki VAN. Nem indiában, nem ashramban, nem egy titkos társaságban, hanem ITT és MOST. Namasté!

tábor koncert

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s