A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Az Első Sorozat

A jóga elmélete szerint létezik a fizikai testen belül egy komplex energiahálózat, melyet nadíknak neveznek. Ezekben a vezetékekben áramlik a pránának nevezett energia, amely a minden élet alapját képező forrás. A nadík mentén gócok keletkezhetnek, melyek akadályozzák a prána szabad áramlását. Ezeket granthinak, vagy blokknak hívják. Következetes gyakorlással a blokkok felodhatóak. A tőlük való megszabadulás lehetővé teszi a prána akadálytalan áramlását. Kevesebb akadállyal szembesülve a test, az elme és az érzékek termékenyebb közegbe kerülnek, ami elősegíti a legjobb teljesítmény elérését. Az Ashtanga jóga Első Sorozata (szanszkritül Yoga Chikitsa, azaz jóga-terápia) egy tisztító folyamat, mely harmonizálja a testet, az elmét és az érzékeket. Az ászanák meghatározott sorrendje a test és az idegrendszer adottságaihoz alkalmazkodik. Az Ashtanga jóga sok gyakorlója felbecsülhetetlen eszköznek tekinti az első sorozatot az egészség fenntartásához, fizika és pszichés szinten egyaránt.

Patanjali, a Jóga-szutra szerzője egy fa ágaihoz hasolította a jóga különféle aspektusait. Szép analógia, amikor a spritualitás és bölcsesség úgy növekednek, ahogy egy fa új hajtásai nőnek és ágain virágok nyílnak. A természet biztosan és fokozatosan fejlődik. A jóga világa, milliónyi stílusával és módszerével egy virágzó erdőre hasonlít. Ám az erdő minden fájának közös a célja: növekedni a fény felé. Minden egyes fának saját módszere van a növekedésre, amelyek közük az egyik sem jobb a másikénál. Minden fa egyéni vonásokkal rendelkezik, melyek lehetővé teszik a legmagasabb növekedés elérését. A jóga változatos módszerei mind egyediek, céljuk mégis egyetemes: a megvilágosodás. Az Ashtanga jógairányzat megközelítése a testhelyzetek (ászanák) speciális összetételéből és összpontosított légzőgyakorlatokból áll.

Ha szabályottan és tudatosan gyakorolunk, a Patanjali által említett fa növekedésnek indul, melyet egyedül a rendszeres gyakorlás táplál. K. Pattabhi Jois mondása: “99% gyakorlat, 1% elmélet”. Idővel sikerül megérteni ennek az egyszerű mondásnak a mélységét. Csak a gyakorláson keresztül izlelhetjük meg a jóga-fa gyümölcseit. Gyakorlás híján a spekuláció és elmélkedés tévútjára kerülünk. Ha egy almát meg akarunk ízlelni, hiába tanulmányozunk róla grafikonokat, vagy nézegetünk belőle egy kosárral. Ha azonban beleharapunk egybe, azonnali, hiteles tapasztalásban lesz részünk. Miközben élvezzük az ízét, az alma tápértéke is könnyen felszívódik és hasznosul. Az Ashtanga jógát a gyakorláson keresztül lehet megízlelni.

Reklámok

3 thoughts on “Az Első Sorozat

 1. Kedves Csaba!

  Egy kis segítségre lenne szükségem.
  Megpróbáltam az asthangara jellemző légzéssel a napüdvözlés A részét,és néhány kör után,eléggé szédültem és minden tagom lebegősen bizsergett.Szerinted ennek egy enyhe hiperventilláció lehette az oka?Kénytelen voltam abbahagyni,még úgyis hogy álló helyzetben 10 légzést kivártam h csillapodjon.Merjek tovább próbálkozni?
  Előre is köszönöm a válaszod!

  • Kedves Dorothy, amit leírsz az tul.képpen jó jel: valami történik…
   Mint mindenben, itt is fontos a mértékletesség, amint megemelkedik a pulzus ill. a légzésszám, pihenj, és fokozatosan emeld az adagot. A jó úton jársz, csak kitartás!
   üdv, csaba

  • Dorothy, jó a kérdés, köszi! A bizsergés jó jel, az a prána, az életerő felerősödött áramlásának a jele. A szédülés és hiperventilláció is normálisnak tekinthető, de a gyakorlás során nagyon fontos a fokozatosság, a légzésszám és pulzus nem szabadna hogy megemelkedjen. Ha egyedül gyakorolsz otthon, az a legjobb, hogy amint a pulzus és a légzés felgyorsul, befejezed a gyakorlást és relaxálsz. Idővel egyre többet fogsz birni. Fő a fokozatosság! Jó gyakorlást kivánok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s