A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Három lótuszvirág

Pattabhi Jois néha úgy utalt a Vinjásza rendszerre mint ászanák füzérére. Egyik testhelyzet a másik után van felfűzve, akár a virágok egy virágfüzéren. A savászanát megelőző utolsó három ászana teszi teljessé a kört. Mindegyiket gyakorolhatjuk lótuszülésben, fél-lótuszban, vagy csak simán keresztbe tett lábakkal, képességeinktől függően. Ez a 3 ászana visszajuttat bennünket gyakorlásunk kezdetéhez: a légzéshez és a bandhákhoz.

Az első lótusz a Baddha Padmászana.
A karok a hát mögött keresztben vannak, a törzs pedig előredől, amíg a test hasonlóvá válik egy kibomlani kész virághoz.

A Padmászanában a virág teljesen kinyílik. A légzés lelassul, hosszan elnyújtva áramlik be az orron keresztül megtöltve a tüdőt és eltölti a testet életadó energiával. Az összes bandha le van zárva miközben a gerinc kiegyenesedik, hogy lehetővé tegye a prána szabad áramlását.

Következőre, a Tolászanánál kiemelkedünk, mint egy szabadon lebegő lótusz a tó felszínéről. A cél 100 lélegzetvételig megtartani a pózt. A légzés erőteljesebb mint az előző két gyakorlatnál.

Jogosan merül fel a kérdés, miért a sorozat végén kapott helyet egy ilyen dinamikus póz? A Baddha Padmászana és a Padmászana egy könnyedebb irányba vezeti a gyakorlást, azután a Tolászana ismét pattanásig feszíti az erőt. Idővel megtanuljuk a Tolászana jelentőségét értékelni. Néha akár úgy tűnhet, az egész gyakorlatsor nem egyéb, mint felkészülés erre a végső, erőteljes gyakorlatra. Az Ashtanga jóga kívülről láthatatlan, mélyebb működése fejeződik ki a Tolászanában. A légzés és a bandhák dolgoznak a bensőben, elrejtve a külső, látható gyakorlás mögé. A Tolászana ezeket a rejtett belső energiákat célozza meg. A test felemeléséhez szorosan zárni kell a bandhákat, ezután kezdhetjük az erőteljes mély Uddzsai Pránájámát. A korábbi gyakorlatok hatására olyan termékeny környezetet hoztunk létre, amelyben könnyen befogadhatjuk az erőteljes légzések által felvett prána-energiát. Az utolsó ászana jelentősége – megtisztítva fizikai testünket és érzékeinket – befogadhatjuk belső valónk finomabb megismerését.

Reklámok

One thought on “Három lótuszvirág

  1. Kedves Csaba!
    Imádom ezt a blogot!!!Már az olvasása is teljesen feltölt!Csodálatos ismeretanyag,köszönöm!
    Melinda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s