A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Patandzsali tudománya (Osho idézet)

“Patandzsali tudományos. Ha meg akarod változtatni a testtartásodat (ászana), Patandzsali azt mondja, változtass az étkezési szokásaidon, mert mindenféle étkezési szokás más testtartást teremt. Ha húsevő vagy, nem tudsz Buddha-szerűen ülni. Ha vegetáriánus vagy, egészem más a testtartásod, mint ha nem vagy az –hiszen a tested az ételeidből építi fel magát. Ez nem véletlen. Bármivel is táplálod, a tested azt valahogyan vissza fogja tükrözni. Patandzsali számára a vegetarianizmus nem morális kultusz, hanem tudományos módszer. Ha húst eszel, nemcsak ételt veszel magadhoz, hanem megengeded, hogy egy bizonyos állat, amelyiktől a húsz származik, bekerüljön a testedbe. Az a hús része volt egy másik testnek, egy bizonyos ösztönrendszernek. Az a hús néhány órával azelőtt még egy állat volt, és az a hús magában hordozza mindazokat a lenyomatokat és szokásokat amik abban az állatban jelen voltak. A húsevés jelentősen befolyásolja a szemléletetedet.

Ha érzékeny vagy, észreveheted, hogy bizonyos ételek azonnal bizonyos változásokat indítanak el benned. Ha alkoholt iszol, rögtön megváltozol, azon nyomban egy másik személyiség leszel. Az alkohol nem teremthet ugyan személyiséget, de megváltoztatja a szerveid működését, a testi folyamataidat. Ha pedig a testi folyamatok megváltoznak, az elmének is meg kell változtatnia a működését, és ha az elme megváltoztatja a működését, akkor egy új személyiség jön létre. Patandzsali tudományos, mert mindent lejegyez, az ételt, a testtartást, az alvásmódot, a reggeli felkelés módját, az esti lefekvés idejét. Mindent lejegyez, hogy a test valami magasabb rendű dolog színterévé válhasson. Lejegyzi még a légzés módját is.

A légzés gondolat. Ha abbahagyod a légzést, a gondolataid is megszűnnek. Próbáld ki egy pillanatra. Állítsd le a légzésed. Azonnal szünet áll be a gondolkodási folyamataidban is; a folyamat megtörik. A gondolkodás a látható légzés láthatatlan része. Ezt értem az alatt, hogy Patandzsali tudományos. Ő nem egy költő. Ha ő azt mondja: „ne egyél húst”, azt nem azért mondja, mert a húsevés agresszió. Azért mondja, mert a húsevés önpusztító. Patandzsali azt mondja: erőszakmentesen élni egészséges, erőszakmentesen élni merő önzés. Nem azért teszed, mert együtt érzel egy másik élőlénnyel, hanem azért mert önmagaddal érzel együtt.
Patandzsali kizárólag veled foglalkozik – és az átalakulással. Te nem változtathatsz meg dolgokat pusztán azzal, hogy gondolsz a változásra; a változáshoz meg is kell teremtened a feltételeket. Máskülönben tanítanák a szeretetet. A szeretet is azért létezik, mert a feltételek adottak hozzá. Hogyan szerethetnél, ha közben húsevő vagy? Ahol húsevés van, ott erőszak is van, és ilyen mély erőszakkal hogyan szerethetnél? A szereteted hamis volna. Vagy csupán a gyűlölet egy formája. Patandzsali nem mondja hogy szeretni jó, hanem segít neked megteremteni azokat a feltételeket, amelyek között kivirágozhat a szeretet. Ezért mondom róla hogy tudományos. Ha követed őt lépésről lépésre, számtalan olyan virágzást fogsz magadban megtapasztalni, amelyek azelőtt felfoghatatlannak, elképzelhetetlennek tűntek a számodra. Még csak nem is álmodhattál róluk. Ha megváltoztatod a táplálkozásodat, ha megváltoztatod a testtartásodat, ha megváltoztatod az alvási módodat, ha megváltoztatod a hétköznapi szokásaidat, meglátod, egy új személyiség születik meg benned. És egyszerre különféle változások válnak lehetővé. Ezért mondom hogy Patandzsali logikus, gyakorlati ember.”

Reklámok

2 thoughts on “Patandzsali tudománya (Osho idézet)

  1. Tiszteletem!Rendkívül értékes ,hasznosítható gondolatok. Érdekelne hogy van e személyes tapasztalatod a megvilágosodásról. Megvilágosodott egyénként élsz? Üdv. Sz M.

    • Kedves Sz.M, köszönöm a kérdést, nagyon jó. Gyakran igyekszem szvámik, meditációs mesterek közelében ‘próbára tenni’, hogy valóban át is élik-e azokat az élményeket, például a szamádhit, amiről prédikálnak. Mivel ez egy belső dolog, érzékszervi tapasztalat segítségével nem győződhetünk meg róla, nem látszik. Sok helyen olvastam már hogy a nagy jógik szamádhijában a légzés és a pulzus megáll, a saját szememmel még nem sikerült ilyet látni. Manju Jois gyerekkora óta gyakorolja a jógát, ezért feltettem neki a kérdést, hogy elérte-e a szamádhi állapotot? Azt válaszolta, hogy a szamádhi egyfajta belső derű, folyamatos harmónia az életben. Őszintén szólva nem elégített ki ez a válasz, legalábbis az olvasmányaim alapján. Számosan hirdetik magukat megvilágosodottnak, de gyakran kiderül hogy kókler az illető. Jómagam nem vagyok megvilágosodva, mert ha igen akkor tudnám. Meditációs élményeim vannak, és maga a gyakorlás segít a belső egyensúlyomat megőrizni, de még így sem sikerül mindig. Fő hogy ne menjen el a kedvünk, a megfelelő gyakorlás célhoz vezet, Krisna véleménye szerint. A jóga amúgy sem a teljesítményről szól, a megvilágosodás hajszolása tévútra vezet, de ha kitartóan gyakorolunk, magától, spontán megtörténik (állítólag).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s