A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Mi a karma? (buddhista idézet)

A karma nem olyasmi, amit a saját szemünkkel láthatunk. Rendben, a felszínen láthatjuk: valakit képen vágsz, begurul, és visszaüt. Ám a képen vágás valódi karmikus következményei a jövőben fognak jelentkezni. Amit most a negatív gondolatokkal és tettekkel okozol, az csak további negatív karmát érlel. Gondolj a haragra. A mi társadalmunkban kétféle reakciót látni rá: elnyomást vagy kiélést. E között a két viselkedés között ingadozunk, attól függően hogy mi a divat. A buddhizmus azonban a középútról beszél.
Amikor elfojtunk valamit, életünk elveszíti a hitelét. Sok pszichológus felismerte ezt: amikor elnyomunk valamit, az pszichoszomatikus betegséget okozhat, vagy a kiváltó személytől eltérő emberre is átirányulhat a harag. Ám amikor a buddhizmus középútról beszél, az nem azt jelenti, hogy félig engedem ki a haragom. Egy ez teljesen eltérő megközelítés. A középút azt takarja, hogy a bölcsesség segítségével olyan tudatállapotot hozunk létre, mely képes a helyzet elemzésére.
Tekints úgy a haragot kiváltó helyzetre, mint a régi karma következményére. Nem csupán az a másik ember dühít fel – saját múltbéli tetteid vezettek ide. Ismerd fel, hogy aki magára haragít, ő is boldog szeretne lenni, ugyanúgy mint te. Ezeket a helyzeteket vedd leckének, nem valami nemkívánatos dolognak, hanem olyannak, amire szükséged van. Amikor kialakul benned ez a szemlélet, a harag kezd szertefoszlani.
Amikor rossz dolgok történnek veled, üdvözöld őket a múltban felhalmozott rossz karma beéréseként és kimerüléseként. Az efölött érzett öröm elveti majd az eljövendő jó karma magjait.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s