A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Pszicho-jóga / Kelet és nyugat találkozása

„egyes meditálók esetében, akik soha nem voltak terápiában, néha lehet érezni hogy nagy baj van… … a meditációnak és a terápiának egy jó keveréke olyan, mint egy megváltás” Feldmár András

Sokszor van úgy, hogy a hétköznapi emberi kapcsolatok, megrögzött viselkedésminták annyira nyomasztanak, hogy szeretnénk előlük kereket oldani Sajnos bizonyos dolgokat nem lehet átugrani. A tudatosodás útján felelősség kerül a vállunkra, nem mutathatunk többé rá a másikra, a külvilágra, mint boldogtalanságunk okaira. Ezen a ponton több megoldás közül is választhatunk:

1. terápiába vonulunk.
„Gyakran a pszichoterápiában túlságosan nagy hitet vagy reményt fektetnek abba, hogy ha rájönnek valamire és megértenek valamit, akkor az elmúlik. Sajnos nem.”
Ahogy a tudatalattiban bujkáló sérelmek fokozatosan átkerülnek a tudatos tartományba, értelmünk segítségével feldolgozhatjuk őket. Kidobjuk a felesleges lomokat – életünk ettől még változik meg alapvetően, esetleg egy kicsit elviselhetőbb lesz.

2. meditálni/jógázni kezdünk.
Ebben az esetben jó esélyünk van önmagunk csapdába ejtésére. Képzeljük el, hogy egy ponton elviselhetetlennek találjuk a hétköznapi életet, fogjuk magunkat és elutazunk nyaralni. A legszebb helyen, csodálatos környezetben élvezzük a luxust. Próbálunk nem gondolni az otthoni dolgokra, ám tudatunk határán mégis ott lebeg az érzés: hamarosan vége a jónak, haza kell menni, vár a rendetlen lakás. Ez az érzés megmérgezi egész nyaralás alatt a boldogságunkat. Ugyanígy van a meditációval is. Ha angyali arccal üldögélünk lótuszülésben egy órácskát, majd felugrunk és hazarohanunk veszekedni a családdal, akkor valami félrement.

2. A két út ötvözete egy lehetséges megoldás.
A pszichoterápia és a jóga ugyanazt a végső kérdést teszi fel, ugyanarra keresi a választ sajátos eszközeivel: „Ki vagyok Én?” Önismeret – terápia segítségével, és ÉN-ismeret, meditáció segítségével.

Beszélgetni a terápiáról, a meditációról – szórakoztató. Többnyire meg is maradunk ezen a szinten, a gondolkodás szintjén. Nem elég beszélni a tengerről, el kell utazni a partjára, és beleugrani. Amíg erre rá nem szánjuk magunkat, bizonyos értelemben halottak vagyunk. Osho idejében felismerte, hogy a nyugati tanítványok természete többnyire nem alkalmas azonnal meditációs gyakorlatok végzésére. A sok gondolat és elképzelés útjába áll a keresőnek, ezért Osho különféle trükköket talált ki a nyugati tanítványok számára, hogy ugráljanak, énekeljenek, fessenek, ordítsák ki magukból a feszültséget. Megkerülte az elmét, mert a meditáció nem kezdődhet el, míg az elme csendje nem valósul meg.

Lehetséges „mellékhatások”:
– függőség: igen, egy jó függőség: egészséges, olcsó, egyszerű
– öröm – belülről: a szívből egy energiaimpulzus indul, ki, magas fokú extázis, egyre többet akarunk belőle
– a külvilág ellenérzését fejezi ki, igyekeznek lebeszélni

Reklámok

One thought on “Pszicho-jóga / Kelet és nyugat találkozása

  1. Én most olvastam el (még kb 10 oldal van) Osho-tól a Túl az elme határain című könyvet!
    És ahogy olvastam itt az Kelet és Nyugat találkozásáról,pontosan az öreg nagyszakállú jutott eszembe!
    …megéri jó dolgokat olvasni.Ez az oldal is bejön,Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s