A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Tantra

3 hozzászólás

Tantra

Felfigyelve a tantra témája kiváltotta reakciókra, újfent megbizonyosodtam róla, hogy a tantra fogalma meglehetősen tisztázatlan a köztudatban. Azzal népszerűsítve egy jógafoglalkozást, hogy megoldást kínál a levezetetlen szexuális energiák kiéléséhez, azt sugalmazva hogy a fiúk a lányokkal szexuális jellegű praktikákat próbálgathatnak a jóga köntösébe bújtatva (pláne köntös nélkül 🙂 ), valószínűleg sokunk érdeklődését felkelti. Az más kérdés, hogy miután kiderül, szó sincs ilyesmiről, ellenben fárasztó gyakorlatokat kell végezni, a legtöbb érdeklődő gyorsan lemorzsolódik. Valószínűleg szintén furcsán néznének az érdeklődők, ha emberi koponyában főtt hallal kínálnák a szádhakákat és szádhikákat (ffi és női gyakorlók), pedig ilyen tantrikus gyakorlat is van! Eloszlatandó a tantrát övező tévhiteket, rövid összefoglalást próbálok adni, kivonatolt formában idézve Pressing Lajos kiváló tanulmányából. Ha valaki még többre kíváncsi, ajánlom az Ursus Libris kiadó ‘Jóga/India világa’ c. köteteit.

3 thoughts on “Tantra

  1. köszi az ismertetőt, az ilyesmi mindig hasznos. A többiből amit leírtál semmi nem stimmel, de ezt már betudom annak, hogy elszabadult a téma mint a hajóágyú.
    P.anna

  2. Szia Csabi!

    Te elolvastad az előzetes leírást….? Ime lejjebb…

    Erről is szólt az este, az hogy Lovász Andi mit várt tőle és hogyan élte meg, már egy ettől független szubjektív dolog… És amit én hazavittem belőle, az pontosan az volt, hogy a tantra egy út, ami az energiák minél teljesebb megélésére tanít… Ezeket az energiákat gyakoroljuk irányítani a jógában… Ezek nem ‘szexuális’ vagy akármilyen jellegűek, olyan jellegűvé válnak ahogyan/amiben megéljük őket… Ervin az ‘orgazmus’ kifejezést használta azzal összefüggésben, hogy a legtöbb ember ekkor tudja csak megélni a teljes önfeledt felszabadítását az energiáknak, de van akinek ez másként is megy, pl. művészeknek alkotás közben, megélhetünk ilyen pillanatokat tánc, zenehallgatás, jóga vagy meditáció közben… Pár kivételesen fejlett léleknek nem kell többféle ‘megélés’, elég a meditatív elvonulás, de akinek ez nem természetes hanem önfegyelemmel gyakorolja, abból elfojtások lehetnek… Ezen túl szó nem volt elfojtott, meg nem élt dolgokról (szexualitás kapcsán sem…) vagy az önkontroll határainak próbálgatásáról, fura is lenne ezekre a szavakra asszociálni a tantra kapcsán… Mindenki mást vitt onnan haza, én kb azt, amit belinkeltél fent (köszi :_) plusz pár hasznos pranayama ‘finomhangolást’ plusz az alábbiak teljes megértését, és kérlek ne akadj el az első bekezdésnél…:_)))

    Szép napot mindenkinek!
    Andi

    ERVIN TANTRA NIGHT

    Hosszú latolgatás után mégiscsak csoportot indítok tantra néven (merthogy úgyis azt csinálom már régóta, csak nem úgy hívom).

    Mi a tantra?

    Azon érzet és energia áramlatok felélesztése, illetve karbantarása, amelyhez hasonlót a hétköznapi ember leginkább csak a szex alatt él meg. Innét a tantrának a szex-el való téves azonosítása. Jobbkezes ösvénynek hívják, amikor pusztán belül (kontempláció, imagináció, koncentráció és meditáció révén) éleszted fel a megfelelő tudatállapotokat. Balkezesnek ösvénynek, mikor mindezt a külső életben, élesben gyakorlod. Természetesen, nem véletlenül van két kezünk. A megfelelő időszak szerint, hol az egyik, hol a másik kezet érdemes használni.

    Kinek való a tantra?

    Itt osztom a tradíció álláspontját (tisztelet persze a kivételnek), miszerint a beteljesedési sorrend a következő:

    1. Dharma (az alapvető önfegyelem elsajátítása, törvényhez, státuszhoz való megfelelő hozzáállás),
    2. Artha (a pénzhez, vagyonhoz, ambícióhoz való megfelelő hozzáállás),
    3. Káma (a minőségi élvezet és életvezetés elsajátítása),
    4. Móksa (a létezés igézetétől való teljes szabadulás).

    A tantrát azoknak javasolom, akik már rendbe tették a fegyelemhez és az ambícióhoz való viszonyukat.

    Mi szükséges a gyakorláshoz?

    mint fent említettem:

    1. erős szándék
    2. tapasztalt vezető
    3. bizalom (mert anélkül, pénz, idő, energia … pocsékoláson kívül, semmi sem történik)

    Vannak egyszerű technikák, melyek elsajátítása rettentő nehézkes, bonyodalmas és unalmas tud lenni, amennyiben nem a megfelelő ritmusban adagolják. Keserves tapasztalataim után nem javasolom senkinek sem, hogy megfelelő vezető nélkül vágjon bele a gyakorlásba.

    Időpont: 2009.szeptember 15. 22h-01h
    Helyszín: XIII. Radnóti Miklós u. 4-6. Kapucsengő: 21.
    Költsége: 5.000.- Ft.

  3. kedves Anna és Andi,
    az írásom félreérthető volt, nem Ervin kurzusára vonatkozott, amelynek természetesen elolvastam a leírását. Ervinről egyébként csupa jót hallottam, és tanítói, ti. S. Yesudian és Haich Erzsébet írásai is közel állnak a szívemhez, valójában én is évekig Yesudian könyve alapján gyakoroltam a jógát.
    Egy általános jelenségre szerettem volna felhívni a figyelmet, ami egyébként természetes: amiben kisbaba, kiskutya vagy a szex szó szerepel, az biztosan eladható termék, ez a jógára is igaz. A fenti ismérvek érvényesek az Ashtangára is, amely szintén tantrikus jógairányzat. Ezért gondoltam hogy kicsit érdemes körüljárni a témát, egyáltalán nem állt szándékomban bírálni Ervint vagy a tanfolyamát, látható hogy a koponyában főtt hal sem szerepel a leírásában, pedig tantrikus az is…
    Szép napot Nektek, és köszönöm a hozzászólást!
    (remélem a párbeszéd hatására még többen kapnak nagyobb rálátást a témára)

Hozzászólás